Svijet

BRUXELLES: Članice EU-a odlučivat će "idućih dana" o privremenoj primjeni trgovinskog sporazuma

Piše: PolitikaPlus/Hina

Članice bloka donijet će odluku o privremenoj primjeni trgovinskog sporazuma EU-a i Velike Britanije "idućih dana", rekao je u petak glasnogovornik njemačkog predsjedništva EU-om. 

Njemački veleposlanik pri EU Michael Clauss, čija zemlja predsjeda Vijećem EU-a do kraja godine, uputio je pismo o donošenju odluke Europskom parlamentu u petak.

"Pismo su jednoglasno podržali veleposlanici EU-a", napisao je na Twitteru glasnogovornik njemačkog predsjedništva EU-om Sebastian Fischer i dodao da je namjera članica EU-a "donijeti odluku o privremenoj primjeni sporazuma EU-a i Britanije idućih dana".

U petak u Bruxellesu je 27 veleposlanika EU-a počelo pregledavati novi trgovinski sporazum. 

Nakon postizanja dogovora u posljednjem trenutku u četvrtak, veleposlanici trebaju proći kroz više od tisuću stranica i odrediti mogu li njihove članice prihvatiti uvjete i odredbe trgovinskog sporazuma. 

Sporazum još trebaju ratificirati Unija i Britanija. 

Britanski parlament zasjedat će 30. prosinca. Odbacivanje sporazuma malo je vjerojatno s obzirom na ulog i vremenski pritisak sa svih strana jer prijelazno razdoblje završava 31. prosinca. 

Europski parlament također treba dati zeleno svjetlo sporazumu, što će se vjerojatno dogoditi u novoj godini. 

"Članice EU-a sada će početi pregledavati 1246 stranica sporazuma EU-a i Britanije i nastaviti s tim iscrpljujućim zadatkom sljedećih nekoliko dana", rekao je Fischer na početku sastanka. 

Glavni europski pregovarač za brexit Michel Barnier izvijestio je veleposlanike o pregovorima, dodao je Fischer. 

Trgovinski sporazum omogućuje slobodan protok robe s nultim carinama i kvotama, ali također utvrđuje različita područja suradnje kao što su sigurnost i pravosuđe te pravila za razna pitanja poput zaštite podataka. 

Iako su obje strane potvrdile prijateljstvo između dva trgovinska partnera kao temelj buduće suradnje, čelnik stranke Brexit Nigel Farage zauzeo je puno oštriji ton u četvrtak.

"Rat je završio", rekao je Farage i prozvao EU kao "nedemokratsko čudovište". 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velika britanija, eu