Svijet

UPOZORENJE: Europol upozorava na lažna cjepiva protiv covida-19

Piše: PolitikaPlus/Hina

Šefica Europola Catherine De Bolle upozorila je u nedjelju na opasnost od potencijalnih lažnih cjepiva protiv koronavirusa. 

De Bolle je upozorila da bi kriminalci mogli pokušati iskoristiti veliku potražnju za cjepivom u svijetu, pišu novine njemačke medijske grupe Funke u nedjelju. 

Dodala je da su dužnosnici već primijetili konkretne znakove prljave igre poput nuđenja lažnih cjepiva na društvenim mrežama. 

Šefica europske policije pozvala je potrošače da budu oprezni i da bi cijepljenje lažnim cjepivom moglo uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice. 

Također je navela da države moraju biti spremne da će im kriminalne skupine pokušati ukrasti doze cjepiva, a Europol je identificirao potencijalna žarišta.

Bivša šefica belgijske policije napomenula je da policijski odjeli diljem Europske unije zajednički djeluju na zaštiti prijevoza cjepiva. 

Interpol je početkom prosinca također objavio upozorenje o prijetnji organiziranih kriminalnih skupina usred kampanja cijepljenja protiv covida-19, uključujući lažna cjepiva i krađu zaliha. 

"Kriminalne mreže vrebat će ljude i putem lažnih internetskih stranica, a lažni lijekovi mogli bi značajno ugroziti nečije zdravlje, čak i život", upozorio je šef Interpola Juergen Stock. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CJEPLJENJE, EUROPOL