Mojbiz

HEP: Bez struje još oko 850 korisnika

Piše: PolitikaPlus

Na području Siska i okolice svim korisnicima je vraćena opskrba električnom energijom. Na području Petrinje i okolice bez napajanja je oko 700 korisnika mreže, a na području Gline oko 150 korisnika. U Zagrebu je već u prijepodnevnim satima napajanje vraćeno svim preostalim korisnicima koji su prijavili nestanak električne energije te opskrbe u čitavom gradu funkcionira normalno.

Ukupno, u ovom trenutku električnu energiju na svim pogođenim područjima nema oko 850 korisnika od ukupno 150 tisuća koliko ih je jučer ostalo bez napajanja.

Napominjemo da dežurne službe i nadalje zaprimaju prijave pojedinačnih kvarovi na niskonaponskoj mreži na području Siska, Petrinje i Gline zbog čega se broj korisnika bez napajanja konstantno mijenja. Naime, proces uspostave ponovne opskrbe na terenu je vrlo složen te se situacija s uključenjima vrlo često mijenja, budući da nakon prespajanja, a uslijed novih podrhtavanja tla, dolazi do novih ispada transformatorskih stanica i promjene broja korisnika obuhvaćenih prekidom napajanja. Napajanje pojedinih dijelova elektroenergetskog sustava osigurano je privremenim rješenjima, a kompletna sanacija i obnova oštećenih dijelova sustava će se odvijati u narednom razdoblju kada okolnosti to dopuste.

Ponavljamo apel građanima na područjima na kojima se otklanjaju kvarovi, da radi vlastite sigurnosti i uspješne provedbe uključenja napona, ne uključuju velika trošila u stanovima i kućama. Također pozivamo građane da radi vlastite sigurnosti  u srušenim i oštećenim objektima ne koriste električnu energiju.

Sve dežurne službe Hrvatske elektroprivrede i nadalje ulažu maksimalne napore da što prije otklone preostale kvarove s ciljem što brže potpune normalizacije opskrbe električnom energijom.

U Termoelektrani-toplani Sisak u tijeku je otklanjanje uočenih oštećenja te se ponovni ulazak u pogon očekuje u roku od sedam do 10 dana. Opskrba kupaca toplinskom energijom u Sisku osigurava se iz HEP-ove Bioelektrane-toplane.

Jučerašnji kvar u Elektrani-toplani Zagreb istoga je dana brzo otklonjen te su obje zagrebačke toplane u funkciji.  Nuklearne elektrane Krško je nakon automatske obustave rada sustavno pregledana i testirana. Elektrana nije pretrpjela nikakvu štetu zbog potresa, a svi su pregledani sustavi  funkcionalni.  Ponovno puštanje elektrane u pogon i priključenje na mrežu predviđeni su za danas u 22 sata. Predviđa se da će elektrana tijekom noći postići 50 posto kapaciteta, a tijekom sutrašnjeg dana puno opterećenje.

Unatoč prekidu rada TE-TO Sisak i NE Krško, u hrvatskom elektroenergetskom sustavu ima dovoljno raspoložive električne energije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hep struja