Hrvatska

HORVAT: Montažne kuće i kao trajno rješenje. Bit će istraga zbog loše obnovljenih kuća

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat istaknuo je u ponedjeljak da će se dio u potresu porušenih kuća trajno zamijeniti montažnima te da će oni koji su odgovorni za to što su se kuće izgrađene nakon rata porušile poput kula od karata odgovarati za to.

Odgovarajući na upit novinara uoči sjednice Vlade hoće li obnova Sisačko-moslavačke županije biti uklopljena u postojeći Zakon o obnovi Zagreba, Horvat je kazao da je uredba o tome u završnoj fazi pripreme te da će na sjednicu Vlade doći u četvrtak.

"To neće biti izmjene i dopune zakona, to će biti uredba sa zakonskom snagom, koja će proširiti opseg i ingerenciju na potresom postradalo područje", naveo je ministar. Dodao je da će se morati mijenjati i podzakonski akti.

Uredba će, kako je rekao, omogućiti da zakonodavni okvir vezan uz obnovu u Zagrebu obuhvati i Karlovačku i Sisačko-moslavačku županiju, ali i da se interventno, bez bilo kakvog gubljenja vremena, podnose zahtjevi i definiraju odluke o onima koji će imati pravo na obnovu.

"I ono što je najvažnije, dat će mogućnost reguliranja plaćanja privremenog smještaja onima koji će na to imati pravo", naglasio je Horvat.

Upitan na koji će način ići obnova kuća, odgovorio je da su tokom današnjeg dana naručeni određeni dokumenti, ali i senzorika potrebna da bi se vjerodostojno ustanovi kako se objekti ponašaju u trenutku potresa.

Za sutra je najavio sastanak s hrvatskim proizvođačima koji se mogu uključiti u izradu montažnih objekata koji bi bili trajno rješenje na prostoru koji je bio pogođen razornim potresom početkom prošloga tjedna.

Napravit će se maksimalno tri ili pet tipskih projekata kuća

Nadalje, stručnjaci s fakulteta građevinarska, geodezije i arhitekture moraju napraviti kvalitetni projekt kako bi se u tri ili maksimalno pet tipskih projekata mogle početi ugovarati zamjenske kuće, rekao je Horvat. Svi takvi objekti, bez obzira na dimenzije, morat će imati identični protupotresni temelj.

Kako je naglasio, za početak izgradnje mora sve biti spremno što je prije moguće, najavivši da će jedan dio njegovog ministarstva biti dislociran u Sisak ili u Petrinju.

Istaknuo je i da će se Vladinom uredbom, koja će biti izglasana u četvrtak, omogućiti da se i Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija uključe u istu metodologiju ugovaranja radova na sanaciji škola, bolnica i drugih javnih ustanova.

Na pitanje novinara da prokomentira nezadovoljstvo gradonačelnika Petrinje i Siska zbog raspodjele 120 milijuna kuna interventnog novca, rekao je da je on dodijeljen nakon što se napravio inicijalni obuhvat samog područja koje je postradalo i prve procjena štete koju je struka napravila na terenu.

Rekao je da može shvatiti petrinjskog gradonačelnika, ali ne može prihvatiti njegovo nezadovoljstvo time što je Petrinja od tog novca dobila 30 milijuna kuna.

"Ovo nisu sva, ovo su inicijalna sredstva, i kako dobivamo vjerodostojniju sliku od struke sa terena, a danas je na terenu gotovo 700 statičara, tako ćemo i sljedeća inicijalna sredstva, temeljem tih informacija, raspodjeljivati općinama, odnosno gradovima i županijama", naveo je Horvat.

Kazao je i da su od prvog dana na terenu statičati. "Dakle nije se procjena radila na pamet i odbacujem svaku sumnju da je to rađeno po nekim stranačkim ili političkim konotacijama. Procijenili su na terenu štetu ljudi koji jedino to mogu", izjavio je ministar.

Vezano uz pomoć od međunarodnih institucija, odnosno EU-a, kazao je da u roku od 12 tjedana treba pripremiti nove aplikacije prema europskom Fondu solidarnosti, a u međuvremenu je Vlada uspjela iskomunicirati da se dobivenih 5,1 milijardu za štete koje su evidentirane i prijavljene u Zagrebu može koristiti interventno i za sanaciju šteta na području Sisačko-moslavačke županije.

"Kakva će biti konačna šteta kojom ćemo ići prema novoj aplikaciji i koji dio prijavljene štete ćemo dobiti novom aplikacijom Fonda solidarnosti, to ćemo znati unutar tri mjeseca", naglasio je.

Bit će istraga zbog loše obnovljenih kuća


Na pitanje hoće li netko odgovarati zato što su kuće u Sisačko-moslavačkoj županiji koje su obnovljene nakon rata u potresu porušene kao kule od karata, Horvat je rekao da će po tom pitanju biti istraga, no i da će se se prvo porazgovarati sa svim odgovornima iz to vremena, uz ostalo i sa županom Ivom Žinićem.

"Središnji državni ured za obnovu ima sve te vjerodostojne podatke i zazivati bilo čiju odgovornost u ovom trenutku je bespredmetno, do trenutka dok  ne budemo 100 posto sigurni što se događalo i tko su bili akteri", zaključio je Horvat. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

darko horvat