Mojbiz

PREMIJER: Plenković kaže da će iznaći dodatna financijska sredstva za obnovu kuća

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premjer Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak da će nastojati iznaći dodatna financijska sredstva za obnovu kuća stradalih u potresu realokacijom EU sredstava.

„Vodimo razgovore s Europskom komisijom i nastojimo realocirati dio sredstava iz postojećeg višegodišnjeg financijskog okvira koji traje od 2014. do 2020., a može se konzumirati do 2023., nešto više od 100 milijuna eura, kako bi se preusmjerilo u obnovu kuća koje su nastradale u potresu”, kazao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Plenković je ponovio kako su službe nakon potresa bile izrazito angažirane, da je sustav civilne zaštite od prvog dana na terenu, kao i sve službe koje im pomažu, te da je potom odlučeno da se proglasi katastrofa za pogođena područja

„Kada se takva odluka donese, predsjednik Vlade ima mogućnost rukovođenja radom Stožera civilne zaštite, a budući da smo još uvijek u aktivnoj borbi protiv pandemije covida-19 i da imamo novu krizu koja zahtjeva dodatni poseban angažman Vlade, imenovana je druga čelna osoba koja će se u potpunosti posvetiti koordiniranju aktivnosti”, pojasnio je premijer odluku da se voditeljem stožera, koji će se baviti uklanjanjem posljedica potresa, imenuje Tomo Medved.

Dodao je da će u slučaju neke druge katastrofe, poput poplave ili požara, nadležan biti Davor Božinović.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved poslijepodne će otići u Petrinju i dogovoriti hodogram aktivnosti, kazao je Plenković te još jednom zahvalio svim službama, građanima i tvrtkama koje pomažu postradalim područjima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, potrest