Hrvatska

PLENKOVIĆ O OBNOVI NAKON RATA: Kad vidimo o čemu se radi, onda ćemo zauzeti stav, poručio je premijer

Piše: PolitikaPlus/HRT

Premijer Andrej Plenković  uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u središnjici stranke komentirao je inicijativu oporbe za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za poslijeratnu obnovu kuća na Banovini.

Rekao sam nekoliko puta da se sve treba rasvijetliti u odnosu na poslijeratnu obnovu. Tražio sam od svih službi na terenu da precizno identificiramo koliko je od zgrada stradalih u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji onih zgrada koje su bile ili sanirane ili obnavljane za vrijeme poslijeratne obnove. Kad vidimo o čemu se radi, onda ćemo zauzeti stav, poručio je premijer.

Podsjetimo, saborski oporbeni klubovi dogovorili su iniciranje osnivanja istražnog povjerenstva o poslijeratnoj obnovi nakon što se poslije potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji pokazalo da kuće nisu adekvatno obnovljene, a očekuju i potporu HDZ-a.

Usuglasili smo tekst definiranja istražnog povjerenstva s konkretnim ciljevima i složili smo se da je potrebno obuhvatiti čitavo područje RH jer nisu samo Petrinja, Sisak i Glina područja na kojima se događala obnova, a koja su seizmički aktivna - izjavio je čelnik SDP-a Peđa Grbin nakon sastanka.

Što se tiče osoba koje bi trebale odgovarati, kazao je, riječ je o osobama poput sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića "koji sada na sve načine pokušava sa sebe skinuti odgovornost, međutim, evidentno je da on odgovornost ima".

Dodao je da su u fokusu SDP-a, uz istražno povjerenstvo, i robne zalihe jer se zadnjih dana pokazalo da nešto u sustavu robnih zaliha ozbiljno ne funkcionira jer je činjenica da kontejnera nema i ne stižu na ugrožena područja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREJ PLENKOVIĆ