Hrvatska

HORVAT: Za obnovu nakon potresa dosad je pribavljeno oko 12 milijardi kuna

Piše: PolitikaPlus

Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine rekao je kako ćemo mjesec dana nakon katastrofe koja se dogodila u Sisačko-moslavačkoj županiji u Narodnim novinama imati jasna pravila ponašanja kako organizirati obnovu. Dodao je da kompletno osigurani financijski aranžman za obnovu Vlada još nema, a dosad je pribavljeno oko 12 milijardi kuna.

“Neki izvori su poznati, za neke se još borimo. Pribavljeno je oko 12 milijardi kuna – kroz Fond solidarnosti, kroz zajmove Svjetske banke, kroz proračun. Idemo prema Nacionalnom programu oporavka kroz koji ćemo također u poglavlju 7. zatražiti određene financijske aranžmane u obliku bespovratnih sredstava, ali i zajmova”, rekao je Horvat za HRT.

Podsjetimo, Vlada je donijela izmjene Zakona o obnovi, prema kojima će se njegove odredbe primjenjivati i na Sisačko-moslavačku te Karlovačku županiju. Obnovu oštećenih i razrušenih objekata na tom će području u cijelosti financirati država.

Horvat je rekao da je jasno utvrđena distinkcija kojim će se omjerima država uključiti u kojem području u sufinanciranju.

“Na području Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske u segmentu konstrukcijske obnove smo imali omjere 60-20-20, na ovom području na kojem je proglašena katastrofa država će se uključiti sa sufinanciranjem 100 posto obnove”, pojasnio je.

Svi zahtjevi za obnovu podnosit će se Ministarstvu

Kaže da u ovom trenutku još nemaju procjenu štete. Svi zahtjevi za obnovu podnosit će se Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – zasad u pisanom obliku, a kroz nekoliko dana zahtjevi će se moći predati i elektronički putem aplikacije e-obnova.

“Zahtjeve smo počeli zaprimati nekoliko dana prije Božića, kroz koji dan imat ćemo i generirane prve odluke. Ono što se i dan danas analizira jest kompliciranost zahtjeva i svih dokumenata koji kao prilozi moraju biti podneseni da bismo validirali zahtjev i temeljem njega izdali odluku. Radimo na uputi kojom ćemo građanima olakšati popunjavanje zahtjeva”, poručio je Horvat.

Rekao je da će već idući tjedan uputiti prva četiri službenika u prostore Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje u Petrinji kako bi pomogli građanima u popunjavanju zahtjeva za obnovu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

darko horvat, obnova, banovina