Hrvatska

Horvat odgovorio sisačkoj gradonačelnici: Ako joj zakon nije jasan, ja ću joj ga pojasniti

Piše: PolitikaPlus

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček oštro je odgovorila u subotu na odluku Vlade da se Sisak nakon potresa obnavlja po istom modelu kao Zagreb.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat komentirao je izjave sisačke gradonačelnice. "Jučer sam poručio gradonačelnici da prouči zakon, ja ću joj ga pojasniti kao što pojašnjavam svima koji pokažu interes, ali ona nikakav interes nije pokazala", rekao je Horvat. "Grad Sisak nema potrebu niti će morati ijednu kunu platiti u obnovi. To što netko komentira medijske napise je jedno", rekao je Horvat. Dodao je da je odgovorio na svaki poziv koji mu je upućen prenosi Večernji List..

"Sisačko-moslavačka županija će s 20 posto sufinancirati konstrukcijsku obnovu porušenih višestambenih zgrada, odnosno obnovu onih zgrada za koje se odlučimo obnavljati. Sve one zgrade i kuće koje su uništene i neće se obnavljati, država će o svom trošku sto posto financirati izgradnju zamjenskih stanova i zamjenskih kuća. I to jasno piše u zakonu", dodao je.

. Ako županija neće imati sredstava, govori Horvat, država će pomoći. “Vlada je u samom zakonu ostavila mogućnost, ako županija Sisačko-moslavačka neće imati dovoljno fiskalnih kapaciteta, da Vlada RH u ime Sisačko-moslavačke participira s tih 20 posto. Zatomiti činjenicu da je u ovom trenutku Sisak u stupnju razvijenosti kategorije 6, onda ili ne zna ili je stvarno podmuklo uvela prirez od 10 posto u jednu gradsku sredinu u kojoj se taj porez možda nije trebao plaćati”, poručio je Horvat javnosti i sisačkoj gradonačelnici.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

darko horvat, Kristina Ikić-Baniček