Regija

MOSTAR: Policija dostavila tužiteljstvu dokaze o fiktivnim prijavama birača

Piše: PolitikaPlus/Hina

Policija je županijskom tužiteljstvu sa sjedištem u Mostaru dostavila izvještaje o fiktivnim prijavama birača na lokalnim izborima u Mostaru zbog čega je formirano devet predmeta na kojima rade tužitelji, potvrdili su u utorak službeni izvori.

"Rade se provjere navoda iz prijava. Policija je dostavila izvješća na kojima rade tužitelji", potvrdilo je županijsko tužiteljstvo prema čijem tumačenju se zapravo još uvijek ne radi o istrazi, nego provjerama po prijavama koje su uputile političke stranke.

MUP Hercegovačko-neretvanske županije potvrdio je kako je prošloga tjedna dostavio izvješća o nezakonitostima s lokalnih izbora u Mostaru.
"Nakon rada na terenu podneseni su izvještaji o kaznenome djelu", naveo je MUP HNŽ-a.

Zbog kompromitiranja izbornog procesa u Mostaru predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović pozvao je u ponedjeljak zapadne dužnosnike da reagiraju i zaustave daljnje zloporabe. Gotovo mjesec dana nakon održanih lokalnih izbora u gradu na Neretvi Središnje izborno povjerenstvo nije objavilo konačne rezultate.

Hrvatske stranke upozoravaju kako su se bošnjački birači masovno fiktivno prijavljivali u većinska hrvatska gradska područja, čime su utjecali na izborni rezultat. Središnje izborno povjerenstvo (SIP) uopće nije reagiralo na te prijave, no naložilo je ponovno brojanje listića u većinskim bošnjačkim gradskim područjima gdje su utvrđene brojne nepravilnosti.
U Mostaru su 20. prosinca prošle godine održani prvi izbori za lokalna tijela vlasti nakon punih 12 godina. Po privremenim rezultatima pobjednik je HDZ BiH s 13 osvojenih vijećničkih mandata, slijedi bošnjačka koalicija koju predvodi SDA s 11 mandata, dok je treći Bh. blok koji zajedno s partnerskom Prvom mostarskom partijom ima 7 vijećnika. Hrvatska republikanska stranka osvojila je tri mandata, a izborni prag prošla je srpska lista 'Ostajte ovdje' s jednim vijećnikom. Mostarsko gradsko vijeće broji 35 vijećnika, a iz njega se posredno bira gradonačelnik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SDA, IZBORI, MOSTAR