Kultura

Filmovi: Hrvatski filmovi na festivalu u Trstu

Piše: PolitikaPlus/Hina

U raznim sekcijama 32. izdanja Filmskog festivala u Trstu, koje se održava online od 21. do 30. siječnja, prikazat će se pet hrvatskih filmova, a u sklopu potprograma industrijskog događaja When East Meets West, predstavit će se tri hrvatska projekta.

Dugometražni dokumentarni film "O jednoj mladosti" redatelja Ivana Ramljaka prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa dokumentarnog filma.

Autorov dugometražni prvijenac u prosincu prošle godine osvojio je glavnu nagradu na francuskom Poitiers Film Festivalu, a najboljim regionalnim dokumentarcem proglašen je i na DokuFestu 2020., na kojem je imao svjetsku premijeru. 

U istoj sekciji prikazuje se "Nulti krajolik" Brune Pavića, koji je svjetsku premijeru imao na 24. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Jihlavi.

U konkurenciji kratkometražnog filma prikazuje se već nagrađivani animirani film "Arka" Natka Stipaničeva,  koji je između ostalog prikazan u sklopu natjecateljskog programa prestižnog PÖFF Shorts festivala, koji se održava paralelno s Black Nights festivalom u Tallinnu. 

Hrvatska manjinska koprodukcija, "Otac" Srdana Golubovića svoju će talijansku premijeru imati u natjecanju dugometražnog igranog filma. Film je premijerno prikazan u programu Panorama prošlogodišnjeg Berlinala, gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija.

Na Pulskom filmskom festivalu je osvojio nagradu publike s prosječnom ocjenom 5,0, a Gorana Bogdana, koji igra glavnu ulogu, Europska filmska akademija prošle je godine nominirala za Europske filmske nagrade u kategoriji Najboljeg europskog glumca. 

U sklopu programa Art & Sound, posvećen radovima koji su "između filma i suvremenog umjetničkog djela", na Filmskom festivalu u Trstu prikazuje se dugometražni animirano-eksperimentalni film "Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa" Dalibora Barića. 

Svjetsku premijeru film je imao u konkurenciji festivala u Annecyju, a od tad je osvajao nagrade i priznanja na domaćim (Animafest, Festival mediteranskog filma Split, Supertoon, Tabor Film Festival) i inozemnim festivalima (Anibar). 

Ovogodišnje izdanje Filmskog festival u Trstu otvara film redatelja Emira Kusturice "Podzemlje" (1995.), a nagrada Eastern Star Award 2021 na online ceremoniji otvorenja, 21. siječnja, bit će dodijeljena glavnom protagonistu filma, glumcu Mikiju Manojloviću. 

Projekti u potprogramima When East Meets Westa 2021

Tijekom festivala priredit će se online industrijski program When East Meets West 2021. , od 25. do 29. siječnja s nizom potprograma namijenjenim igranim i dokumentarnim projektima u raznim fazama razvoja, panel-diskusije i jedan-na-jedan sastanci. 

U sklopu potprograma Last Stop Trieste, namijenjenom projektima koji su skoro završeni, predstavit će se pet projekata dokumentarnih filmova, od kojih su dva hrvatska.

To su "Tvornice radnicima" redatelja, scenarista i snimatelja Srđana Kovačevića te montažera Damira Čučića, koji nastaje u produkciji kući Fade In te "Muzej revolucije" redatelja, scenarista i snimatelja Srđana Keče i montažerke Hrvoslave Brkušić, kojeg su producirali Restart, Uzrok i Nutprodukce.

Projekti koji sudjeluju u programu Last Stop Trieste predstavit će se pred pedeset međunarodnih prodajnih agenata, festivalskih selektora i ostalih filmskih profesionalaca.

Natječu se i za nagrade HBO Europe, Flow Digital Cinema i First Hand Fund.

Projekt dugometražnog igranog filma redateljice Nine Violić, u produkciji Spiritus movensa, "Kućna prašina", sudjeluje u radionici First Cut+, novom  programu osmišljenom u okviru radionice First Cut Lab koji će 2021. godine promovirati osam dugometražnih filmova u zimskoj sesiji.

Program je namijenjen filmova u postprodukciji iz zemalja niskog koprodukcijskog kapaciteta s naglaskom na srednjoj i istočnoj Europi, a sudionici će dobiti konzultacije s poznatim stručnjacima filmske industrije o temama promidžbe, marketinga, stvaranja najava, pokretanja festivala i prodajnih strategija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKI FILM, ITALIJA, FILMOVI