Hrvatska

PLENKOVIĆ : Nema dokumenta koji spominju ugostitelji. Morate pitati neku krticu iz udruge o tome

Piše: PolitikaPlus

Premijer Andrej Plenković komentirao je slučaj župana Ive Žinića kao i njegovu ostavku na mjesto predsjednika županijske organizacije HDZ-a.

Žinić je nakon sastanka užeg vodstva HDZ-a podnio ostavku zbog situacije koja vlada oko njega i imovine. To je teret za stranku. Smatramo da bi daljnji ostanak na čelu županijske organizacije bio problem.Tko se bavi javnim poslom mora voditi računa o tome da problematične situacije nisu dobre. Onda je bolje ne baviti se ovim poslom.

Plenković se osvrnio na zakon o lokalnim izborima. 'Lokalni izbori su dovoljni jednom u četiri godine. Neke sredine smo tri, četiri puta raspuštali, ništa se značajno nije dogodilo. Ključni je preduvjet da oni koji idu na izbore, da mandat odrade kako treba'. 'Žinić ima vremena razjasniti sve, to nema veze ni sa mnom ni sa strankom, to je na njemu da objašnjava.

Napomenuo je da oko slučaja Žinića još nisu utvrđene sve okolnosti. 'Nemamo mehanizam kao stranka da provjeravamo ljude. Ako Porezna uprava nešto radi, oni to drže za sebe. Imamo povjerenje u integritet onih koji se kandidaraju.

O osnivanju istražnog povjerenstva Plenković je rekao: “Nakon potresa smo svjedočili histeriji. Onda smo došli do činjenica. Skoro 6.000 kuća obnovljeno je nakon rata. Trenutno je više od 3.700 upareno u smislu šteta, a samo 69 je dobilo crvenu naljepnicu. Detaljno sam objasnio sve o tome. Nije realno da takav potres ostavi netaknutim kuće i zgrade u centru. Inicijativa o osnivanju povjerenstva je angažirana agenda oporbe uoči lokalnih zbora nakon što su bili pometeni na parlamentarnim izborima. Ne vidim neku dramu.

O eventualnom popuštanju mjera nije htio govoriti:

“Zahvaljujući mjerama situacija izgleda dobro. Brojke su jako dobre. Kad odlučimo o popuštanju mjera, reći ćemo vam. Sastanak je u nedjelju.

Nije htio govoriti ni o informacijama Udruge ugostitelja prema kojima bi popuštanje počelo od 1. ožujka po određenom redosljedu. 

Nema takvog dokumenta. Malo mi je smiješno da nekakve udruge imaju nekakve dokumente koji ne postoje. Morate pitati neku krticu iz udruge ugostitelja o dokumentima”, rekao je.

Trenutno što se tiče brojeva, nalazimo se u pozitivnoj fazi. Sukladno tome ćemo vidjeti postoje li neke mjere koje ćemo postupno popuštati ne bi li građanima vratili navike. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u EU koja nije išla u potpune restriktivne mjere i policijski sat. Danas je sastanak Europskog vijeća i tema je procjepljivanje. Inzistirat ćemo na poštovanju ugovora i dogovora s kompanijama da njihova cjepiva dođu što prije i u što većim količinama u države članice. Imamo velike ambicije, Hrvatska je turistička zemlja, poručio je.

O stavu Hrvatske prema covid putovnicama rekao je:

Želimo harmonizirani sustav. Ako svaka država članica napravi neke administrativne prepreke za kretanje ljudi, to neće biti dobro. Treba nam jedinstven usstav s koordiniramo politikom. Kao s cijepljenjem. Inzistirat ćemo na cjelovitom pristupu, dobro smo se pripremili za sastanak. Mislim da će na kraju biti cjeloviti dogovor. Svi žele oporavak gospodarstva i što veći broj zaštićenih ljudi u svojim zemljama, ali i sigurnost ako netko dolazi iz druge zemlje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, ivo žinić