Hrvatska

PLENKOVIĆ: EU mora inzistirati na postignutim dogovorima o količini i isporuci cjepiva

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europsko vijeće suglasno je da Europska unija mora inzistirati na postignutim dogovorima s farmaceutskim tvrtkama o količini i isporuci cjepiva protiv koronavirusa, rekao je u petak premijer Andrej Plenković. 

"Zatražili smo od predsjednice Europske komisije da se u razgovorima s Pfizerom i Modernom, nadamo se uskoro i AstraZenecom, inzistira na dogovorenoj i količini i dinamici isporuke cjepiva kako bismo što prije cijepili stanovništvo", istaknuo je hrvatski premijer na konferenciji za novinare, nakon sinoćnjeg virtualnog sastanka Europskog vijeća o pandemiji koronavirusa. 

Hrvatska je nakon Božića počela cijepiti cjepivom Pfizera/BioNTecha, dok je cjepivo Moderne stiglo prošli tjedan u Hrvatsku, a prva pošiljka poslana je u petrinjsko područje pogođeno potresom krajem prošle godine. Očekuje se da će Europska agencija za lijekove (EMA) 29. siječnja odobriti i cjepivo AstraZenece. 

Plenković je istaknuo da je "fascinantno da su procesi, koji inače traju po 10 godina, bili gotovi u okviru jedne godine i da smo u poziciji, ne samo kao Hrvatska, ne samo kao EU, već i sve zemlje svijeta, tako brzo imati cjepivo za jednu novu bolest". 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u petak kako nije zadovoljan s dinamikom isporuke cjepiva protiv covida-19 Hrvatskoj te je zbog dolaska manje količine cjepiva najavio restrukturiranje plana cijepljenja.

Rekao je da će se uspjeti cijepiti svi oni koji su dobili prvu dozu, ali da će se morati zasad obustaviti nova cijepljenja.

Pfizer je, kaže, smanjio isporuku za 30 posto u idućih mjesec dana. Moderna je također odstupila od količine doza, dolazak cjepiva kasni tjedan dana, a obećano je da će iza 1. veljače isporučiti 11.000 doza cjepiva, rekao je. 

Plenković je rekao da je niz čelnika zemalja izrazilo zabrinutost zbog novih sojeva koronavirusa, među njima u prvom redu zapadna Europa zbog novog, zaraznijeg soja koronavirusa u Velikoj Britaniji. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREJ PLENKOVIĆ, CJEPIVO