Kolumne

ŠTO NAM SLIJEDI: Amerika Joea Bidena prije će morati biti Amerika rata nego Amerika mira!

Kina – konačna odluka o gospodaru svijeta...

Piše: Damir Gašparović

Pobjedom Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima, mnogi u svijetu su konačno odahnuli. Neizvjesnost i nepredvidivost kojom je Donald Trump svijet dovodio „na rub živčanog sloma“ završila je. Završio je i osjećaj prijetnje i straha zbog mogućih napada na uvijek iste potencijalne američke mete, počev s  Iranom. Srećom, to je sada iza nas. Pa čak i strah od radikalnog odgovora na rezultat izbora, ako nam on nije po volji! Amerika je bila simbol demokracije i prava na izbor, ali i sustava koji lako može biti kontroliran i manipuliran od strane krupnog kapitala.

Kakva će biti Amerika Joea Bidena?

Iako možemo dijeliti sreću okončanja jedne nesigurne epohe, ono što čeka novog američkog predsjednika svakako nije mirno i stabilno vrijeme. Jer ako Amerika želi zadržati primat u svijetu, onda ne može više indiferentno gledati na sukobe kao one u Siriji. Ne može snage i pokrete koje je sama stvarala, opremala i obučavala, prepustiti vlastitoj sudbini i dopustiti da se Rusija i Turska s njima poigravaju. Amerika isto tako ne može prihvatiti i tolerirati vojno razbijanje Kurda koji su u ključnom povijesnom trenutku bili ključna vojna brana ISIL-u. Nezamislivo je da Sjedinjene Države nezainteresirano promatraju navodno lokalni rat, između Armenije i Azerbajdžana, a koji se odigrava na jednoj od najvećih trasa svjetskih energenata.

Sjedinjene Države svakako ne mogu tolerirati igru u kojoj se Sjeverna Koreja igra s njima umjesto da sustavnim radom postignu evoluciju jedne od zadnjih svjetskih diktatura u barem „prosvjećeni apsolutizam“ jednog diktatora i njegove nasljedne loze.

Joe Biden će očito morati stabilizirati stanje i na Balkanskom poluotoku. Rekao bih da je pitanje Bosne još i najmanji problem, složen ali rješiv i vjerujem da će američka administracija napraviti određene izmjene i dugoročno stabilizirati stanje. Problem priznanje Kosova od strane Srbije još je manji problem u odnosu na pitanje položaja Albanaca i na Kosovu i u Makedoniji i njihov model suradnje i veza s matičnom zemljom. Iako naravno, postoje i znatne razlike između Albanaca koji su živjeli u ex-Jugoslaviji i onih iz Albanije. Vrlo je nestabilna i  pozicija Makedonije, jer ne prestaju različiti pritisci na nju. Nakon dogovora s Grčkom pojavljuju se glasne Bugarske aspiracije i tvrdnje da su Bugari i Makedonci jedan te isti narod. Još ako na to dodamo spor Grčke i Turske koji stalno visi nad ponorom mogućeg rata, posla za Sjedinjene Države ima preko glave.

Kina – konačna odluka o gospodaru svijeta

U sljedeće četiri godine  Bidenovog mandata odlučit će se i o sudbini svijeta. Nakon sloma bivšeg istočnog bloka, Sjedinjene Države postale su jedini neupitni gospodar sudbine svijeta. Međutim, zadnjih godina Kina grabi ogromnim koracima i bliži se trenutak kada će kinesko gospodarstvo preteči Ameriku.

No snaga koju osjeća Kina, sve se više manifestira i u njihovom militarizmu. Kineski je plan da do 2026-te godine izgradi ukupno deset nosača aviona. Zadnjih godina izgrađeni su umjetni otoci u Južno-kineskom moru kojim se odvija najveći promet roba na svijetu i Kina sve čini da ima potpunu kontrolu situacije. Usto Kina nikada neće dopustiti ujedinjenje Sjeverne i Južne Koreje pod patronatom Amerike, niti će priznati bilo kakvu samostalnost Taiwana.

Sve su to izazovi koje u iduće četiri godine mandata očekuju Joea Bidena i Sjedinjene Američke Države. Odavno je napuštena politika veličanstvene izolacije u koju bi se mogli skloniti, Amerika će morati djelovati na mnogim drugim točkama planeta, ne samo na ovim koje smo spomenuli. Mogli bismo ocijeniti da nas očekuje puno zveckanja oružja i mnogobrojne ratne igre.  Amerika Joea Bidena prije će morati biti Amerika rata nego Amerika mira.

No, postoji i nada da će uz jedan čvrsti stav, koji pritom nije agresivan i radikalan, doći i do stabiliziranja situacije u svijetu. Tome se možemo nadati, ali nas ni bilo kakve druge opcije ne mogu iznenaditi. I u tom svijetu Hrvatska bi za promjenu,  ovaj puta mogla imati toliko sreće da glavne točke svjetskih sporova budu daleko od nas. I tu činjenicu možemo iskoristiti za zdravo političko partnerstvo sa svima kao i za rast i razvoj naše male, ali nama velike, lijepe i prekrasne zemlje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

damir gašparović, amerika, joe biden