Hrvatska

SPLIT: Osmero djece izliječeno od multiorganskog inflamatornog sindroma

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Klinici ​za dječje bolesti KBC-a Split ​bilo je hospitalizirano osmero djece s dijagnozom multiorganskog inflamatornog sindroma​ (MIS), no svi su izliječeni iako je dvoje bilo u vitalno ugrožavajućem stanju, izvijestio je u ponedjeljak predstojnik Klinike Veselin Škrabić. 

Upitan da prokomentira slučaj smrti dječaka u Zagrebu, kod kojeg je zaraza covidom izazvala MIS, rijetku komplikaciju koja se u Hrvatskoj do sada pojavljivala u blažem obliku, Škrabić je objasnio da je riječ o sindromu koji pogađa djecu do petnaeste godine života​ zbog specifičnog imunološkog odaziva. 

​Taj je sindrom ​otkriven​ tek u travnju prošle godine.​ Reakcija može biti potpuno asimptomatska, bez ikakvih znakova.

"U Klinici smo zbog toga hospitalizirali osam bolesnika s kriterijima bolesti kojima su zadovoljili dijagnozu MIS-a. Na sreću, svi su izliječeni, od toga su dvojica bili u vitalno ugrožavajućem stanju s ozbiljnom kliničkom slikom​", rekao je Škrabić.

​Djecu su liječili imunoglobulinima i kortikosteroidima uz ostalu potpornu terapiju, kao i terapiju potrebnu pojedinom pacijentu.​

Škrabić kaže kako se takvi slučajevi događaju i kod ​zdrave ​djece, ​odnosno one ​koja nemaju komorbiditete​, a u Hrvatskoj je do sada za​b​ilježeno 24 slučajeva.

Dječak u dobi od 10 godina preminuo je tijekom noći sa subote na nedjelju u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu od MIS-a, odnosno odnosno multisistemske upalne reakcije

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DJECA, BOLNICA, SPLIT