Zagreb

KINOTEKA: "Stvor" i "Doktor Živago" u nastavku snježnog programa

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačko kino Kinoteka u okviru svog ciklusa filmova inspiriranih zimom ovaj tjedan donose dva  klasika  -  "Stvor" Johna Carpentera i "Doktor Živago" Davida Leana. 

"Stvor", snježna napetica o izvanzemaljskom uljezu koji progoni skupinu znanstvenika na američkoj polarnoj stanici, prikazat će se u programu Kultnog petka.

"Carpenterov zastrašujući film o koroziji povjerenja u zatvorenoj zajednici i paranoji danas se drži za jedan od ključnih filmova strave 1980-ih, a na platnu kina Kinoteka zasjat će u svojoj nedavno restauriranoj inačici", najavljeno je.

Tjedan se zatvara s "Doktorom Živagom", vizualno raskošnim i emocionalno razoružavajućim epom Davida Leana, o ljubavi mladog idealista iz naslova i medicinske sestre Lare u vihoru revolucionarnih zbivanja. U Oscarom nagrađenom filmu glume Omar Scharif, Julie Christie i Geraldine Chaplin.

Program Iz Kratke baze, koji se organizira u suradnji s Udrugom za audio-vizualna istraživanja 25 FPS, pod nazivom "Vizije" donosi filmove koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika i pripovijedanja ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti. 

Njegovo prvo ovogodišnje izdanje, U svoja četiri zida, s originalnih 16mm i 35mm kopija predstavlja pet priča o prostoru – interijerima, blagdanskim slavljima, obiteljskim trzavicama i duhovima.

Režirali su ih velikani eksperimentalnog filma, Peter Tscherkassky (Happy-End), Bart Vegter (Potreba za prostorom) te Matthias Müller i Christoph Girardet (Zrcalo).

Posebno se ističe "Valna duljina" Michaela Snowa, jedan od najradikalnijih i najutjecajnijih eksperimentalnih filmova, koji ima status klasika filmske avangarde. 

Distribucijski naslovi na repertoaru kina Kinoteka posvećeni su prijateljima i obitelji, od "Najljepših godina" Gabriela Muccina, preko filma "O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka do "Neobičnih života" Oliviera Nakachea i Erica Toledana te "Oca" Srdana Golubovića i "Obiteljske priče" Vigga Mortensena.

Na subotnjoj Matineji prikazat će se "Priče iz skrivenog grada: Drvo želja", australski animirani film redatelja Ricarda Cussóa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KINOTEKA