Hrvatska

PEĐA GRBIN: Prijedlog razvojne strategije je sramotan, a "slučaj Tušek" kažnjivo djelo

Cijena jedne stranice Nacionalne razvojne strategije je 230.000 kuna, koliko i tri kontejnera

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak je u Rijeci ocijenio sramotnim prijedlog Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. jer "ne nudi konkretni napredak", a za 'slučaj Tušek'  kaže da je kažnjivo djelo.

Zamoljen da komentira novi slučaj političke korupcije u Oroslavju odnosno 'slučaj Tušek', Grbin je na konferenciji za novinare u Rijeci ustvrdio da "to što se moglo čuti, pokazuje da se u Zagorju dogodilo kažnjivo djelo".

"Član predsjedništva HDZ-a je pokušao podmititi nezavisnog vijećnika, a hrvatski pravosudni sustav je utvrdio da se u takvim situacijama radi o kažnjivom djelu. Očekujem promptnu reakciju državnog odvjetništva i primjenu istih kriterija koji su već ustanovljeni", dodao je.

"Očekujem aktiviranje radara i da taj radar poduzme sve da se takve osobe udalje iz političkog života", rekao je Grbin.

Cijena jedne stranice Nacionalne razvojne strategije je 230.000 kuna, koliko i tri kontejnera

Grbin je na konferenciji za novinare govorio o prijedlogu Nacionalne razvojne strategije podsjetivši kako je taj prijedlog trebao proći postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, ali se to nije dogodilo zbog pandemije covida-19 pa potom potresa.

"To bi načelno mogli prihvatiti kao obrazloženje kad bi u tom dokumentu bilo išta ozbiljnije i konkretnije o obnovi pogođenih područja ili barem osvrt na lekcije koje smo dobili u razdoblju panedmije o djelovanju ili nedjelovanju države u kriznoj situaciji, a koje možemo primijeniti", istaknuo je Grbin.

Grbin smatra da dokument nije osmišljen niti nudi išta što bi jamčilo da će se Hrvatska u sljedećih 10 godina razvijati u pravom smjeru.

Osim toga, dodao je, izrada tog prijedloga koštala 32 milijuna kuna, a da nitko ne zna na što su ti novci utrošeni. Samo za cijenu jedne stranice, 230 tisuća kuna, moglo se kupiti tri kontejnerske kućice za stradale u potresu, istaknuo je.

Predsjednik riječkoga SDP-a Marko Filipović istaknuo je da je kao jedan od ciljeva strategije navedena održiva mobilnost, koja podrazumijeva jačanje željezničke infrastrukture i željezničkog putničkog prometa.

U suprotnosti s tim je, dodao je, posljednje ukidanje dvaju važnih željezničkih linija iz Rijeke, noćnog vlaka za Ljubljanu kao veze s Bečom i Muenchenom te prvog jutarnjeg vlaka za Zagreb. Također, naveo je, strategija povećavanjem broja aglomeracija i neznatnim povećanjem izdvajanja novca za tu namjenu smanjuje iznos za integrirana teritorijalna ulaganja, iako se načelno zalaže za povećanje, rekao je. 

Potpredsjednica riječkoga SDP-a Sandra Krpan ocijenila je da je prijedlog strategije "jedno veliko ništa" te navela da "potpuno izostavlja brigu za starije osobe, LGBT zajednicu i invalidne osobe, a od žena se zanima samo za njihove maternice, odnosno povećanje nataliteta".

Na plakatima u Sisku je istina - bez borbe Ikić-Baniček Siščani bi ostali bez 100-postotnog iznosa

Na pitanje je li moralan postupak sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček koja je na plakatima istaknula poruku da je uspjela osigurati 100 posto novca države za obnovu domova Siščana, Grbin je odgovorio da ti plakati nisu protuzakoniti, da na njima nema poziva da se za nekog glasuje i da je na njima navedena istina jer da bi bez "lavovske borbe" Ikić Baniček građani Siska ostali bez 100-postotnog iznosa. No, dodao je, da se ona ne bi nepravedno dovodila u vezu s onima koji su kršili zakon na tom području, odlučio sam da SDP pokrije trošak postavljanja tih plakata. 

Na pitanje o mogućnosti djelovanja u slučajevima seksualnog zlostavljanja, odgovorio je da sve počinje od obrazovanja i učenja kroz građanski odgoj- da su takva ponašanja neprihvatljiva i da žrtva nije kriva.

Nadogradnja je pravosudni sustav i edukacija osoba u policiji, državnom odvjetništvu i sudstvu te izmjena kaznenog zakon kojom bi se takvi slučajevi vodili po službenoj dužnosti, rekao je.

Na pitanje koji je njegov kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika, odgovorio je da on nema kandidata, nego da ga odabire zagrebačka gradska organizacija koja će o tome odlučivati u petak. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

peđa grbin, sdp