Hrvatska

SUBOTICA: DSHV upozorio na zastoj u procesu uključivanja Hrvata u srbijanska tijela vlasti

Piše: PolitikaPlus/Hina

Iako je počelo uključivanje predstavnika hrvatske manjine u državna i regionalna tijela Srbije Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) upozorio je na zastoj u tom procesu najavivši da planira nastaviti pregovore s vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS), objavljeno je u srijedu.

Tri su predstavnika zajednice u posljednja dva mjeseca dobila pozicije u administraciji Autonomne pokrajine Vojvodine, a još je nekoliko mjesta obećano u gradskoj upravi Novoga Sada.

Prenoseći zaključke predsjedništva DSHV-a, jedine političke stranke Hrvata u Srbiji, vojvođanski tjednik "Hrvatska riječ" navodi kako je proces uključivanja hrvatskih predstavnika zastao.

„Procesi uključivanja su najdalje otišli kada je u pitanju Pokrajina. U Somboru, Subotici, Apatinu, Baču pregovori nisu ni počeli“, rečeno je na sastanku i navedeno kako u razgovorima s predstavnicima vlasti „nikakvih pomaka nema od 2. prosinca, osim što je otvoreno pitanje uključivanja predstavnika Hrvata u institucije Novog Sada“.

"Hoćemo cjelinu. Republika, Pokrajina, lokalno i da to završimo jednim sporazumom. Toga do sada nije bilo. Apeliram na strpljivost“, rekao je na skupu predsjednik stranke Tomislav Žigmanov, navodi „Hrvatska riječ“.

Po njegovim riječima, Srbija nije mogla ostati nijema na korake koja je Hrvatska učinila glede uključivanja srpske manjine i ponudila je mogućnost postizbornog uključivanja političkih predstavnika hrvatske zajednice u proces donošenje odluka.

„Pri čemu se ne definiraju pravila, rokovi i ne razgovara se uvijek s onima koji su zainteresirani. Usporedo s tim imate unutar zajednice proces koji generira nekoliko ljudi koji žele DSHV kao političku stranku maknuti iz političkog procesa", kazao je među ostalim Žigmanov. On je upozorio da se u međuvremenu unutar DSHV-a "stvara umjetna klima nezadovoljstva".

Predsjedništvo DSHV-a donijelo je zaključak da se pregovori sa SNS-om nastave do kraja veljače.

DSHV je godinama je ukazivao na isključenost predstavnika hrvatske manjine iz procesa donošenja odluka u Srbiji, napose u pitanjima koja se tiču njihova položaja.

Stranka je pozivala vodstvo Srbije da primjeni međudržavnu obvezu o osiguravanju zajamčenih mjesta u izvršnim i državnim tijelima, po uzoru rješenja koja postoje za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

Do pomaka je došlo, navode hrvatski mediji u Vojvodini, poslije obraćanja srbijanskog predsjednika  Aleksandra Vučića na otvorenju obnovljene rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu u listopadu 2020., kada je najavio uključivanje hrvatskih predstavnika u tijela vlasti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DSHV