Kultura

SLIKARSTVO: Novi ciklus Miljenka Bengeza

Piše: Miroslav Pelikan

Slikar Miljenko Bengez, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je opsežnog ciklusa slika, ulja i akrila na platnu, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama, u posljednje vrijeme niz zapaženih izložbi u Parizu i nekoliko u Turskoj, ponajprije spomenimo izlaganje i snažni odjek u Istambulu.

Unatoč koroni i smanjenim mogućnostima izlaganja Bengez kontinuirano slika, istražuje i motive i kolor, stvarajući novi ciklus nadahnutih djela, kombinacija ulja i akrila na platnu različitih formata.

Motivi u novom ciklusu obilježeni su strastvenom lepršavošću boja i gracioznošću pokreta, čudesnih stanovnika imaginarnih gradova raznolikih vrsta ptica, svakodnevnih mačaka i pasa, misterioznih riba.

Sve je u pokretu, cijeli Bengezov svijet je u cikličnom kretanju, ništa ne miruje, sve se iznova preslaguje i kreiraju se novi odnosi.

Na gotovo svim slikama mogu se uočiti oči, širom ili samo malo otvorene, oči koje nas netremice promatraju ili nešto iza nas.

Izazovna nazočnost pojedinih simbola na nizu kombiniranih tehnika Miljenka Bengeza otvara mnoga pitanja, dileme ili tek obične radoznale upite.

Iako kolor donosi prvi ,vrlo snažni optimistični dojam, u suočavanju s pojedinim fragmentima motiva počinjemo razmišljati o njihovoj pravoj prirodi, o njihovoj pravoj i jedinoj svrsi.

Ističe li slikar sjene koje postaju sve tamnije a koje se tako čvrsto nadvijaju nad svijetom, nad danjašnjicom, nad čovjekom?

Novi Bengezov ciklus slika potiče nas na promišljanju o vlastitoj ulozi, o osobnom životu, o suživotu s drugima, sa svijetom, dok istodobno razmišljamo o razigranosti njegovih boja, o koloru koji naviješta svjetlost.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slike, miljenko bengez, slikarstvo