Hrvatska

Plenković: Potvrdio reformu HGK, Most nazvao 'prepisivačima', a SDP zbog incidenta na granici optužio za korak protiv nacionalnih interesa RH'

Piše: PolitikaPlus

Danas u 13 sati održan je sastanak vladajuće većine na kojem je prihvaćen zaključak parlamentarne većine da se Vlada obveže da u idućih nekoliko mjeseci napravi novi zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Prošli smo sve teme koje su politički relevantne. Dogovorili smo kao što smo i rekli jedan prijedlog zaključka kojim će parlamentarna većina pristupiti predsjedniku Sabora, zatražiti da se usvoji zaključak kojim će se zadužiti Vladu odnosno Ministarstvo  gospodarstva, da se do kraja proljetnog zasjedanja, predloži jedna reforma sustava HGK. Sukladno analizi, razgovorima...To je ono što je najbitnije, svi su se suglasili oko toga, rekao je na početku Plenković.

Osvrnuo se i na incidedt s europarlamentarcima. 'Imali su očito cilj, povezani s određenim nevladinim udrugama, da ilegalno pređu granicu. Time krše praksu. Kontaktirat ćemo i predsjednika Europskog parlamenta jer ovo ponašanje nije prihvatljivo. Posebno žalosti sramotno priopćenje SDP-a. Ne znam kako je došlo do mogućnosti da se SDP upusti u ovakav korak koji je protiv nacionalnih interesa RH', kazao je Plenković.

Most je populsitička, demagoška, antieuropska i antimanjinska opcija. I ovo uopće nije njihova ideja nego su to prepisali od konkurentske udruge HGK, od Glasa poduzetnika. Niti su originalni, niti su uspješni, a kamoli da su zbog činjenice da su napustili sabornicu, da su pokazali najmanju razinu političke kulture', kazao je Plenković, upitan jesu li ga na reformu HGK primorali iz Mosta.

Upitan je li u redu da je šef  HGK Luka Burilović i u NO INA-e, Plenković je kazao: 'Šefa HGK ne bira vlada, on je na toj dužnosti od naše ranije vlade. Predsjednika HGK biraju članovi HGK, kao što u HUP-u predsjednika biraju članovi. To je na njima da biraju. Oni su ga izabrali jer su smatrali da je najbolji. Bilo je više kandidata, on je pobijedio, nije ga birala stranka. Što se tiče plaće, njegova plaća je slična onoj koju ima premijer. Drugo su naknade, pa zbroj dovodi do velikog iznosa. On nije dužnosnik. Mi možemo pričati jesu li te naknade visoke, to ne određuje vlada.'

O sutrašnje prosvjedu poduzetnika Plenković je rekao: “Podsjećam javnost da smo skoro godinu dana u fazi pandemije. Borimo se za zdravlje, gospodarstvo i način života. Sve vlade to rade pomoću protuepidemijskim mjerama kako bi spriječile zarazu. Posljednjih mjeseci postigli smo željeni cilj, smanjili smo intenzitet zaraze na niske postotke. To su pozitivni signali.

No, trend u Europi, s obzirom na nove sojeve, su dodatne restrikcije. One su nerijetko puno strože nego u Hrvatskoj. To se zaboravlja. Naša Vlada je uvijek žalosna ako moramo poduzimati restriktivne mjere. No, neke mjere moramo poduzeti. Kad se ocijeni da su okolnosti takve da možemo u popuštanje, odlučit ćemo. Devet milijardi kuna smo dali za plaće radnika u privatnom sektoru, ne govorim o drugim sredstvima. Pritom nismo ugrozili ni kreditni rejting ni opću sliku Hrvatske. I zdravstveni sustav funkcionira. Nastojimo sve to izbalansirati. Moramo biti oprezni, ali nećemo oklijevati popustiti mjere ako to situacija dozvoli.”

Kazao je da je Damir Vanđelić, prvi čovjek Fonda za obnovu nakon potresa, fokusiran na obnovu, a da će HDZ odlučiti o kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika kada odluči o svim kandidatima za lokalne izbore. Najavio je da će to biti u idućim tjednima.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hgk, abdrej plenković