A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/X-Y-Z/ZVONIMIR%20TRESKOT.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Reciklažnim dvorištima i divljim deponijima nije mjesto ispod prozora | Politika+
Zagreb

TROSKOT: Reciklažnim dvorištima i divljim deponijima nije mjesto ispod prozora

Piše: PolitikaPlus/Hina

Mostov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Zvonimir Troskot upozorio je u subotu na problem Reciklažnog dvorišta Špansko koje se nalazi u blizini zgrada i vrtića, kao i na problem divljeg odlagališta glomaznog otpada koje se nalazi samo 10 metara od reciklažnog dvorišta.

"Nedopustivo je da se ovo reciklažno dvorište i deponij glomaznog otpada nalaze ispod prozora naših građana, uz dječji vrtić gdje se igraju naši mališani i uz potok Vrapčak", rekao je Troskot na konferenciji za medije.

Dodao je kako se odlagalište divljeg otpada nalazi na čestici Grada Zagreba, koja je, kako kaže, nelegalno uzurpirana od privatne osobe koja koristi nemogućnost istovara otpada u reciklažnom dvorištu od strane tvrtki te naplaćuje istovar od istih na toj uzurpiranoj čestici.

"Rješenje je da Grad Zagreb vrati svoju česticu koja je nelegalno uzeta i da se deponij očisti. Ovo je slika gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu. Tu sliku želimo promijeniti", naglasio je Troskot.

Predložio je Gradu da Reciklažno dvorište Špansko premjesti u industrijsku zonu Jankomir, uz ulicu Antuna Šoljana iza ulice Marije Radić u smjeru CIOS-a u smjeru zapada te naglasio da otpad kisne i vrlo brzo postane smeće ako se odlaže u nenatkriveno reciklažno dvorište.

"Otpad za nas nije smeće nego resurs koji stvara dodatnu vrijednost koju treba iskoristiti. Predlažemo i otvaranje centara za ponovnu uporabu. EU ih ima 8600 i tako zapošljava 40.000 ljudi", poručio je.

Troskot je istaknuo da bi takvi centri smanjili otpad i novim zapošljavanjem pomogli zagrebačkom i hrvatskom gospodarstvu, a kao primjer gradova koji imaju takve centre naveo je Prelog i Ljubljanu.

Mostov vijećnik u MO Špansko-jug Hrvoje Hrestak godinama upozorava i na problem divljeg deponija koji se nalazi uz ekološko bogatstvo naselja Špansko - potok Vrapčak. 

"To je dugogodišnji problem. U više navrata sam zvao komunalnog redara da to očistimo. Grad Zagreb se tome odazvao, počistili smo, ali trajno nije riješeno ništa. Nakon nekog vremena  uzurpirana čestica se i dalje upotrebljavala za ostavljanje otpada od strane tvrtki koje nemaju pravo ulaska u reciklažno dvorište", rekao je Hrestak.

Upozorio je kako je opasno da se reciklažno dvorište, u kojem ima raznog otpada pa vjerojatno i opasnog, nalazi blizu dječjeg vrtića, kao i na to da se u tom reciklažnom dvorištu u zadnje dvije godine dogodilo nekoliko požara. Smatra da to reciklažno dvorište građanima najveći problem predstavlja ljeti zbog nesnosnog smrada, ali i zbog buke kamiona Čistoće koji dolaze po ostavljeni otpad. 

Mostov vijećnik GČ Stenjevec Marko Sladoljev istaknuo je kako je zagrebački gradonačelnik jučer bio u tom kvartu, ali nije bio ispred tog reciklažnog dvorišta da vidi problem. Također, naveo je kako gradonačelnik niti u svom predizbornom obilasku GČ Stenjevec nije obišao lokalna mjesta koja također imaju probleme.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZVONIMIR TROSKOT, OTPAD