Damir Gašparović

GDJE NESTAJE PAMET I LOGIKA?: Propuštamo mogućnost da kroz off-set program ugovorimo veći izvoz roba od vrijednosti kupnje zrakoplova

Tovarimo si na vrat trošak od 50 milijuna U$D godišnje samo za zaštitu civilnog zrakoplovstva u preletima, a ne za obrambenu zaštitu...

Piše: Damir Gašparović

Od prvog dana sustavno pratimo sapunicu u bezbroj epizoda oko nabavke novih borbenih zrakoplova za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo koje je već na izdisaju, ali srećom još uvijek postoji. Iako se površnom promatraču čini da je to „skup biznis“ i da si Hrvatska opterećena covidom i potresima to ne bi sada trebala dopustiti, odgovorit ćemo zašto ipak da i kako. I zašto baš sada.

Situacija je hitna

Hrvatska raspolaže borbenim zrakoplovima MiG 21 koji su u većini država u kojima su bili u službi već odavno rashodovani ili su poslani u muzej. Hrvatska nažalost nije Švicarska ili Švedska koje uživaju u dvije stotine i više godina mira. Naša povijest je nažalost povijest ratovanja, najčešće za interese drugih, ali i povijest u kojoj mi srećom nikada nismo bili agresori. Zato i služi vlastita vojska – da vas respektiraju, da vas ne diraju i da je to dovoljan razlog da ne morate više nikada i ni s kim ratovati.

Hrvatska danas ne samo da nema borbeno zrakoplovstvo, nego nema ni ratnu mornaricu s relevantnim plovilima, a nema čak ni dovoljno veliku kopnenu vojsku (aktivnih imamo svega desetak tisuća vojnika i naravno nemamo ni minimalni vojni rok). Ustvari, već niz godina vodimo politiku kojom ugrožavamo vlastitu nacionalnu sigurnost! A to tako ne ide. Jer ako ste slabi, već će nekome u nekom trenutku pasti napamet da je neki zaljev, neko brdo, neka rijeka njegova, a ne vaša. Da je nešto prije sto ili više godina bilo njegovo, a ne vaše, a takvih je oko nas koliko hoćete. Priča o tome kako smo u NATO-u i kako će nas NATO braniti su irelevantne, neka nabroje bar tri zemlje koje je savez pomogao. Ili recimo, na čijoj strani će biti NATO kada se sukobe dvije članice istog saveza? Razmislite malo...

Svijet u kojem živimo

Svijet u kojem živimo, neovisno o covid-krizi, padu gospodarstva u cijelom svijetu, čak puno većem nego je to slučaj u Hrvatskoj, ubrzano se naoružava. U tijeku je ključni povijesni sukob između Sjedinjenih Država i Kine, o tome tko će biti gospodar svijeta 21. stoljeća. Na američki militarizam Kina odgovara svojim militarizmom. Kina ubrzano jača vojsku, u tijeku je recimo takav ritam izgradnje nosača zrakoplova da će od sadašnja dva do 2026. godine izgraditi deset. Povijesno iskustvo pokazuje da su nevelike šanse da Sjedinjene Države mirno prepuste Kini prevlast u svijetu i prije je za očekivati sraz, pa makar to bio „testni sukob“ oko Taiwana ili Sjeverne Koreje. Vidjet ćemo, nažalost. Napetost i ratovi vladaju diljem planeta – od Jemena i Sirije, nestabilnog Afganistana, vruće granice Kine i Indije, državnog udara u Burmi, nestabilnosti u Africi, krizi u Venezueli i tako redom..

Čvrsto se nadam da ti neki novi ratovi bar jednom mogu proći bez nas. Iako svoju vojsku obnavljaju i jačaju i naši bliži i dalji susjedi. Od nama uvijek zanimljive Srbije do Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Grčke, pa sve do Turske, na koju smo i prije upozoravali da je među najvećim vojnim silama svijeta s konvencionalnim naoružanjem. Nove ili temeljito reparirane voje zrakoplove kupile su ili kupuju i Mađarska i Srbija i Rumunjska i Grčka. Grčka na primjer ima borbeno zrakoplovstvo od 228 borbenih zrakoplova, od prodaje starije verzije F16 su odustali, a trenutno kupuje 18 Rafalla, onakvih kakvi bi dobro došli i Hrvatskoj.

Nemamo puno izbora

Tako da... nemamo puno izbora. Otezanjem s nabavkom borbenih zrakoplova ništa ne dobivamo. Čak propuštamo mogućnost da kroz off-set program ugovorimo veći izvoz roba od vrijednosti kupnje tih istih zrakoplova, a potencijalno si tovarimo na vrat trošak od 50 milijuna U$D godišnje samo za zaštitu civilnog zrakoplovstva u preletima, a ne za obrambenu zaštitu. Sve ovo trebaju razumjeti i građani koji u svemu vide samo trošak, a previđaju korist, ali puno prije njih bi sama Vlada sve ovo morala znati i itekako dobro razumjeti.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Damir Gašparević, ZRAKOPLOVSTVO, VOJSKA, HRVATSKA VLADA, BORBENI ZARKOPLOVI