Hrvatska

CRODEMOSKOP: HDZ i dalje najpopularniji, blagi rast SDP-a

Piše: PolitikaPlus

Prema najnovijim podacima CRO Demoskopa HDZ i dalje ostaje prvi izbor među ispitanicima, što pokazuje kako unatoč aferama u vladajućoj stranci, potresa na političkoj sceni zapravo i nema. Podaci su to istraživanja kojeg je Promocija plus provela za RTL

Uz blaži pad u odnosu na početak godine HDZ bira 27,7 posto ispitanika. Drugi izbor, uz blagi rast ostaje SDP sa 19,9 posto. Treću poziciju i u veljači zadržala je platforma Možemo! s 8,3 posto. Nakon Možemo!, četvrtu poziciju prema popularnosti zauzima Most s 7,3 posto, a nakon nje slijedi sa samo 0,1 posto manje Domovinski pokret. Zabrinjavajući je podatak kako je svakog mjeseca sve više neodlučnih birača, a u veljači ih je 15,6 posto.

Nešto manje odlučno nego u siječnju, ali premijera Andreja Plenkovića (19,8 posto) ponovno najviše ispitanika bira kao najpozitivnijeg političara. Drugi izbor ostao je predsjednik Republike Zoran Milanović (17,1 posto), a predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu (3,4 posto) rejting raste pa je u veljači treći izbor. Četvrto i peto mjesto zauzeli su Tomislav Tomašević sa 2,6 posto i Zdravko Marić sa 2,3 posto, ali više od petine ispitanika 'Nitko' smatra da je najpopularniji političar, javlja RTL. Kada su u pitanju najnegativniji političari, najveći broj ispitanika, sa 3 posto više, bira premijera Andreja Plenkovića (22,3 posto). Negativni doživljaj smanjio je Zoran Milanović pa njega u takvom svjetlu vidi 8,9 posto ispitanika. Treći izbor je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (7,3 posto).

Manje ispitanika Miroslava Škoru (3,6 posto) negativno ocjenjuje, a Milorad Pupovac (3 posto), Tomislav Ćorić (2,4 posto) i Gordan Jandroković (2,4 posto) povećali su negativan doživljaj među ispitanicima: najviše upravo ministar gospodarstva. U odnosu na siječanj, veljači je nešto manje pesimističnih građana. U travnju prošle godine, na vrhuncu prvog vala koronavirusa optimizam je bio rekordan, pa se mjesecima topio. U veljači gotovo 67,4 posto ispitanika smatra da idemo u progrešnom smjeru dok 20,1 posto smjer ocjenjuje dobrim.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

političari, stranke