Svijet

MINISTRI OBRANE : NATO još nije odlučio o budućoj nazočnosti u Afganistanu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministri obrane zemalja članica NATO-a nisu na svom virtualnom sastanku donijeli odluku o povlačenje iz Afganistana, izjavio je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

 “U ovoj fazi nismo donijeli konačnu odluku o našoj budućoj nazočnosti u Afganistanu”, izjavio je Stoltenberg nakon video-konferencije ministara obrane zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza.

 Prema sporazumu između talibana i administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, savezničke snage trebaju se povući iz Afganistana do 1. svibnja ove godine.

 “S približavanjem roka 1. svibnja saveznici će nastaviti konzultacije u sljedećih nekoliko tjedana” o budućoj nazočnosti u Afganistanu, rekao je Stoltenberg.

Glavni tajnik je dodao da NATO-ov cilj ostaje da se nikad više ne dopusti da Afganistan postane sigurno utočište za teroriste.

 “Mirovni proces je najbolja prilika za okončanje godina patnje i nasilja te za osiguranje trajnog mira”, rekao je Stoltenberg.

 Ministri obrane su donijeli odluku o proširenju NATO-ove misije za osposobljavanje snaga u Iraku s 500 na četiri tisuće ljudi.

 “Ta misija je potpora iračkim snagama koje se bore proti terorizma i protiv povratka ISIS-a”, kaže glavni tajnik.

 Ovo je bio prvi ministarski sastanak NATO-a od stupanja na dužnost nove američke administracije predsjednika Joea Bidena, na kojem je sudjelovao novi američki ministar obrane Lloyd Austin.

  Jedna od glavnih tema ovoga ministarskog sastanka bila je priprema za predstojeći sastanak na vrhu NATO-a. Još nije određen datum održavanja toga samita, ali se spominje mogućnost da se održi u lipnju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Jens Stoltenberg, nato