Hrvatska

Božinović: Sigurno je da mi 1.ožujka nećemo otvoriti sve

Piše: PolitikaPlus

Hoće li se i koje mjere popustiti 1. ožujka i dalje je nepoznanica. Stožer svaki dan, kako kažu, analizira situaciju i sve parametre, brojke novozaraženih, pojavu novih sojeva, vrijeme, kao i usporavanje cijepljenja uzima u obzir.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naveo je kako je zabilježen vrlo blagi porast u odnosu na prethodne tjedne.

U ovom trenutku imamo 2 posto više nego tjedan dana prije. Ovaj tjedan je bilo 2292 novooboljela, a prošli tjedan je bilo 2252, rekao je Capak.

Capak je naveo da je Hrvatska po 14-dnevnoj stopi incidencije od 111 na trećem mjestu u Europskoj uniji - nižu imaju samo Danska i Finska, 101 i 97. Najvišu ima Češka - 1109,7.

Ukupna kumulativna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je u ovom trenutku 1331,9 za Hrvatsku i po tome smo na 19. mjestu od 27 zemalja EU-a, dodao je.

Današnji udio pozitivnih u testiranima je 3,2, a za zadnjih 14 dana bio je 6, također je naveo Capak.

Rekao je i kako je do današnjeg dana od početka cijepljenja HALMED zaprimio 927 prijava sumnji na nuspojave, od čega 822 na Pfizerovo cjepivo, 48 na Modernino i 57 na AstraZenecino.

O popuštanju mjera

Upitan za popuštanje mjera, ministar Davor Božinović rekao je da su počeli razgovori o tome.

Epidemiološka situacija je dobra, Hrvatska je u samom vrhu zemalja kad govorimo o niskom broju incidencije u odnosu na 100.000. Od nas su bolje samo dvije zemlje što govori o povoljnoj situaciji. Naravno da moramo nastaviti pratiti sve što se događa i u tom smislu ćemo razgovarati s resornim ministrima. Cilj nam je isti - da se što više toga normalizira, da se što više ekonomskih aktivnosti pokrene. Sigurno je da 1. ožujka nećemo otvoriti sve, ali mislim da ako se ovakvi trendovi nastave da mogućnost određenih popuštanja sigurno postoji', rekao je Božinović. Za svaku konkretnu lokalnu inicijativu odluku će donositi Nacionalni stožer.

Cijepljenje preko reda
 
"Došla su sva izvješća. Većina ustanova navodi da nije bilo većih stručnih pogrešaka. Osim stručnih elemenata postoji moralna i etička dilema, i nadam se da će se i ostale liječničke udruge u to uključiti. Povučena je inspekcija u Dubrovnik, kao što sam rekao povjerenstvo će sva izvješća proći i vidjeti je li bilo propusta", kazao je ministar Vili Beroš..

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

capak