Kultura

SPLIT: Baletne gala večeri u splitskom HNK

Piše: PolitikaPlus/Hina

Splitska će publika u srijedu i četvrtak, 24. i 25. veljače u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) imati priliku pratiti izvedbe Baletne gala večeri u sklopu kojih će članovi baletnoga ansambla izvesti ulomke iz klasičnih baleta i točke suvremenoga plesnog izraza, najavljeno je iz HNK.

Program počinje točkom iz baleta "Paquita", uz glazbu Édouarda Deldeveza i Ludwiga Minkusa za koju je klasičnu koreografiju Mariusa Petipa na splitsku pozornicu prenijela Elena Nikolaeva, a kao solisti uz ansambl plešu Bojana Lipovšćak i Daniel Hoek.

Uz "Cancan" Jacquesa Offenbacha iz njegove komične opere "Orfej u podzemlju" publika će moći vidjeti i trio "Tri mušketira", koreografsko ostvarenje solista splitskog Baleta Aarona Koka u kojem uz njega plešu još Ivan Boiko i Jurgen Rahimi. 

"Slijedi 'Smrt labuda', poznata kratka solo baletna točka koju je na glazbu francuskog skladatelja Camille Saint-Saënsa kreirao koreograf Mihail Fokin posebno za veliku balerinu Anu Pavlovu. U toj koreografiji, koju je za ovu prigodu prenijela Elena Nikolajeva, plesat će prvakinja Baleta HNK Split Irina Čaban Bilandžić", ističu iz kazališta.

Jedan od plesnih brojeva iz baletne predstave "Correr o fado", na fado glazbu Alberta Janesa, Luisa Oliveirev i Alaina Oulmana u koreografiji Daniela Cardosa, otplesat će ansambl od četiri plesačice i plesača splitskog Baleta.

Solisti Baleta Nozomi Miura i Ivan Boiko otplesat će potom duet Adagio iz baleta "Spartak" Arama Hačaturijana, dodaje se u najavi.

Daniel Erchov Zayas će na koreografiju Rostislava Zakharova koju prenosi Lev Šapošnikov otplesati varijaciju Gopaka iz  baleta "Taras Buljba" Vasilija Solovijeva Sedoja.

Duet iz baleta "Sylvia" otplesat će Hazuki Tanase i Jurgen Rahimi, a "Souls Touching" naziv je dueta koji je na glazbu Carlosa Elete Almarana koreografirao Igor Gluškov a otplesat će ga Nozomi Miura i Yuto Mutai. 

Koreografiju Aarona Koka, solo "Za nju" otplesat će Irina Čaban Bilandžić uz pjesmu Nine Simone "Plain Gold Ring", dodaju u kazalištu.

Program zaključuje pas de deux Kitri i Basilija iz Minkusova baleta "Don Quixote", a koreografiju Valentine Ganibalove, koju prenosi Lev Šapošnikov, plešu Eva Karpilovska i Aaron Kok.

Svjetlo i ton oblikuju Branimir Bokan i Petar Ivanišević.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SPLIT, BALET