Svijet

Broj zaraženih i dalje raste strelovitom brzinom: Češke bolnice dosegle maksimum kapaciteta

Piše: PolitikaPlus/Hina

Češki odjeli za intenzivnu njegu dosegli su maksimum kapaciteta, a broj zaraženih i dalje raste strelovitom brzinom, objavilo je u utorak češko ministarstvo zdravstva.

Češka je na svjetskom vrhu kad je riječ o novozaraženima na 100.000 stanovnika tijekom 14 dana, a na drugom je mjestu, nakon Slovačke, po stopi umrlih, po podacima AFP-a.

Vlada, koja je uspjela obuzdati širenje virusa u prvom valu na proljeće prošle godine, bori se od tada s novim valovima epidemije covida-19.

„Na pragu smo da nam ponestane kapaciteta na intenzivnoj njezi”, rekao je novinarima zamjenik ministra zdravstva Vladimir Černy, izrazivši žaljenje ponajprije zbog nedovoljno kvalificiranih zdravstvenih djelatnika.

„Ni u kojem slučaju ne možemo zadržati aktualne norme zdravstvene skrbi, dolazi do usporavanja i odgoda u skrbi za oboljele od drugih bolesti. Cijeli sustav blizu je svojih limita”, dodao je.

Češka ima 10,7 milijuna stanovnika, a u utorak je imala 1300 pacijenata oboljelih od covida-19 na intenzivnoj skrbi, od kojih 660 na respiratorima, i „veći broj” na reanimaciji, rekao je Cerny.

Zemlja je prijavila više od 1.160.000 zaraženih i više od 19.500 umrlih od početka pandemije.

Po zamjeniku ministra, vlada bi trebala zatražiti od Njemačke da primi češke pacijente, u prvom redu iz teško pogođenih regija na zapadu zemlje.

Prije dva tjedna ministar zdravstva Jan Blatni bio je kritiziran jer je odbio njemačku ponudu da rastereti prepunu bolnicu u Chebu, na krajnjem zapadu zemlje.

Vlada je naredila građanima da nose maske FFP2 ili bolje, ili dvije obične maske jednu preko druge, u javnim prostorima, uključujući trgovine i postaje javnog prijevoza, od idućeg četvrtka.

Od početka mjeseca u izolaciju su stavljena tri jako pogođena okruga.

Restorani, kina, kazališta i većina trgovina zatvoreni su, kao i škole, osim vrtića i prva dva razreda osnovne škole.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EPIDEMIJA, ČEŠKA