Regija

EPIDEMIJA: Novi skok zaraza koronom u Srbiji, Krizni stožer za pooštravanje mjera

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srbija u četvrtak, već drugi dan zaredom, bilježi više od 3000 novozaraženih koronavirusom, a Krizni stožer nagovijestio je mogućnost da na sjednici u petak postroži mjere, što bi moglo značiti skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, te dodatnu kontrolu i oštrije kazne za prekršitelje.

Stožer je na sjednici u srijedu bio podijeljen između potreba gospodarstva i obveza prema javnom zdravlju, te je odluka izostala, ali je najavljeno da će dodatne mjere bili neophodne.

Zdravstveni dio Kriznog stožera drži da bi trebalo "presjeći" i na pet dana zatvoriti sve ugostiteljske lokale, dok gradske vlasti u Beogradu, koji je i dalje središte zaraze s više od 1.000 slučajeva dnevno, inzistiraju da bi to potaknulo ekonomske, pa i socijalne, probleme s prihodima i brojem zaposlenika.

Grad Beograd se protivi skraćenju radnog vremena jer ne vidi ni medicinske ni ekonomske razloge da se takva odluka donese, izjavio je u četvrtak zamjenik gradonačelnika srbijanske prijestolnice Goran Vesić za TV Pink, ocijenivši kako "nije bit u tome koliko će trajati radno vrijeme već koliko će restorani poštivati epidemiološke mjere".

Nagli skok boja zaraženih posljednjih dana dovodi se u vezu s povratkom tisuća ljudi sa skijanja iz zimskih centara na Kopaoniku i Zlatiboru, gdje su kafići i restorani mimo kontrole radili do kasno u noć, s mnogo više gostiju po ukupnoj površini lokala nego je to dopušteno važećim mjerama.

Prema podacima u četvrtak, u posljednja 24 sata koronavirus je u Srbiji odnio još 15 žrtava, a među 15.074 testirana uzorka potvrđeno je 3.588 novih zaraza, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

U bolnicama su 3.832 pacijenata oboljela od covida-19, od kojih 153 treba respiratore.

Koronavirus prvi put je potvrđen u Srbiji 6. ožujka 2020. godine, a testiranjem 2,9 milijuna uzoraka registriran je 449.901 slučaj zaraze zaraženi, dok je umrlo ukupno 4.398 oboljelih.

Srbija je dosad cijepila više od 1,2 milijuna ljudi, od toga je oko 400.000 dobilo i drugu dozu cjepiva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koronavirus, srbija