Hrvatska

STOŽER: Božinović otkrio detalje popuštanja. Karantena se vraća na 14 dana

Piše: PolitikaPlus

U protekla 24 sata zabilježeno je 505 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.046. Među njima je 780 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta. Preminulo je 14 osoba.

Krunoslav Capak je izvijestio o stanju u Hrvatskoj: “U odnosu na prošli tjedan imamo rast broja zaraženih od gotovo 35%. Trenutna incidencija u Hrvatskoj je 122,7. Najvišu ima Dubrovačko-neretvanska, a najnižu Istarska. U odnosu na Europu Hrvatska je na trećem mjestu, nižu incidenciju imaju Finska i Danska, a najviše ima Češka. Stopa smrtnosti je 346,6 što nas stavljan a 19. mjesto u Europi.

Imamo 10% udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih.”

Ministar Vili Beroš je nastavio o važnosti odgovornog ponašanja.

U zadnjih nekoliko dana smo se smjenjivali na najbolje mjesto s Dancima, a danas smo 4. Ispred nas su Finska, Danska i Njemačka. To i izazovi u isporuci cjepiva, pooštravanje mjera, samo su podsjetnik koliko je situacija neizvjesna. U kontekstu relaksiranja mjera, trebam napomenuti da se ne smije relaksirati i naše ponašanje i naša odgovornost, upravo suprotno. To je razlog više da se odgovorno ponašamo i borimo za očuvanje ove relativno dobre epidemiološke situacije.

Davor Božinović je potoom govorio o popuštanju mjera.

Nastavili smo s blagim popuštanjem mjera i to onih koji se odnose na ugostitelje i sport. Omogućeno je svim objektima da mogu usluživati goste na otvorenim terasama. Radno vrijeme može biti od 6 ujutro do 22 sata. Dozvoljen je rad samo na otvorenim dijelovima. Pregrade od pleksiglasa ili stakla oko terase moraju se maknuti, zrak mora strujati cijelo vrijeme. Treba osigurati razmak među gostima, stolovi i stolci moraju bit razmješteni, mora biti metar i pol razmaka od svakog stolca, a među stolovima treba biti tri metra, rekao je Božinović.

Kaže da se najveći broj korisnika izračunava po veličini terase i taj broj mora biti istaknut. Nije dopušteno puštanje glazbe, a u prostor objekta može se ići samo s maskom na WC.

Omogućava se treniranje u zatvorenim objektima, ali uz pridržavanje mjera. Dvorane moraju biti redovito provjetravane, broj ljudi je ograničen, jedna osoba na 20 kvadrata minimalno. Ta obavijest mora biti jasno vidljiva. Dopušteni su treninzi, bez kontakta među sportašima. Treninzi nogometa i slično mogu se održavati, ali na način da se radi na kondiciji, bez kontakta. Nakon svakog treninga dvorana se temeljito čisti i prozračuje. Preporuka je da se svlačionice i tuševi ne koriste. A ako je to nužno, treba organizirati da u svlačionicu ne ulaze više od dvije osobe odjednom. Prilikom dolaska i odlaska treba imati masku, kazao je.

Na pitanje kako sajmovima omogućiti rad, Capak je rekao: “Održavanje sajmova u organizacijskim uvjetima nije problem, no u Hrvatskoj postoje različite vrste sajmova koje uključuju rad ugostiteljskih objekata. Razgovaralo se o tome. To će biti neki od sljedećih koraka u popuštanju.”

Britanski soj

Nemamo još dovoljno podataka. Spomenula sam opservacije u Europi, ni oni nemaju pouzdane podatke. Procjena je da taj soj u Europi preuzima primat. Najsvježija informacija je da se u dva igrača Hajduka dokazao britanski soj. I u više uzoraka iz Dubrovačko-neretvanske županije je dokazan britanski soj. Prije dva dana me nazvala prof. Vraneš, vrhunska mikrobiologinja, ispituju se novi testovi koji se javljaju da mogu detektirati britanski soj i druge mutacije. To je zahtjevan posao. Ona je nekoliko testova validirala. Još nije sve završeno, no prema prvim procjenama je da bi oko 25% moglo biti pozitivnih. To je još procjena, rekla je Markotić.

Britanski soj kod djece

Nema još dovoljno podataka što se tiče djece. Opservacija je da ga ima više među djece. Nije mi za sada poznato da je negdje objavljeno da kod djece ovaj soj izaziva teže oblike bolesti. Ali kako se epidemija širi, može se očekivati da zahvaća i djecu. Nije mi poznato da je objavljeno da kod djece ovaj soj izaziva teže oblike bolesti, to nije znanstveno utvrđeno niti kod odraslih. Problem je kad se virus puno brže širi, on puno brže ulazi u tu populaciju, povećava se mogućnost infekcije. Ako se brže širi, za očekivati je da će unutar obitelji lakše prelaziti na djecu. Ali to su sve kalkulacije. Djeca se sva mogu testirati, rekla je Markotić. 

Karantena od 14 dana

Capak je najavio da će se vrijeme karantene opet vratiti na 14 dana za sve.

Danas će biti objavljene nove preporuke i upute s indikacijama za testiranje i karantenu. Mi ćemo vratiti svu karantenu na 14 dana jer je bila skraćena na 10 s prihvatljivim rizikom od nekoliko posto onih koji nakon 10. dana obole, radi povratka zdravstvenih djelatnika na posao. Rijetko se radilo o osobi koja bi bla zarazna, a sad ćemo vratiti na 14 jer je većina tih djelatnika sada cijepljena. Ne znamo koliko imamo UK soja u populaciji pa je trenutno važno da vratimo svu karantenu na 14 dana, rekao je.

COVID putovnice

Vode se razgovori. to je jedna od tema i Europskog vijeća, predsjednik Vlade će sigurno o tome danas izvijestiti. Najbolje da pričekamo da vidimo što su se dogovorili europski lideri. Svi o tome razmišljaju, malo tko to dovodi u pitanje, vrijeme još nije s obzirom na dinamiku cijepljenja, a pitanje je i kako će se postići koordinirani pristup na razini EU, rekao je Božinović.

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pandemija, koronavirus