Hrvatska

ZAVRZLAME: Ustavni sud riješit će spor oko Vrhovnog suda

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ustavni sud riješit će spor oko Vrhovnog suda, nakon što je Zakon o sudovima na ocjenu ustavnosti poslao Dario Juričan, piše u subotu Večernji list.

Može li predsjednik republike izravno predložiti svoga kandidata za predsjednika Vrhovnog suda mimo zakonske procedure? Ustav propisuje da predsjednika VS-a, uz prethodno mišljenje opće sjednice VS-a i nadležnog saborskog odbora na prijedlog predsjednika republike bira i razrješuje Hrvatski sabor.

U Zakonu o sudovima iz 2018. propisano je da postupak izbora pokreće Državno sudbeno vijeće objavom javnog poziva najkasnije šest mjeseci prije isteka mandata aktualnog predsjednika VS-a, a objavljuje se u Narodnim novinama i na mrežnoj stranici DSV-a. Kandidatima je dan rok za prijavu sa životopisom i programom rada. Zaprimljene prijave DSV dostavlja Uredu predsjednika RH koji će o kandidatima zatražiti mišljenja opće sjednice VS-a i saborskog odbora.

Tu je zapelo jer predsjednik smatra da nije bitno što propisuje zakon pa je obrazložio kako će na vrijeme, svakako barem mjesec dana prije isteka mandata aktualnog predsjednika, naći svoga kandidata i onda zatražiti mišljenja te dostaviti prijedlog Saboru na glasovanje.

Dnevnik navodi da im je na Ustavnom sudu potvrđeno da su zaprimili prijedlog za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o sudovima koji je podnio Dario Juričan i da će Ustavni sud voditi računa da taj prijedlog riješi u razumnom roku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VRHOVNI SUD, USTAVNI SUD, SUD