Hrvatska

STOŽER: Najmlađa preminula osoba ima 40 godina, i bila je bez komorbiditeta

Piše: PolitikaPlus

U posljednja 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2892. Među njima je 791 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 64 pacijenta. Preminulo je 11 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer.

Najmlađa preminula osoba ima 40 godina, bila je bez komorbiditeta. Prosjek preminulih je 73 godine, izvijestila je Vera Katalinić Janković.

Soj iz New Yorka u Hrvatskoj

Krunoslav Capak  - To je jedna od novih varijanti koja se brže širi. Udio tog njujorškog soja u gradu New Yorku raste. Sve osobe koje dolaze iz Južnoafričke Republike i sa Zanzibara podliježu mjerama kao i osobe iz Velike Britanije i Brazila. Za ostale vrijede ista pravila, negativan PCR, rekao je Krunoslav Capak.

Istaknuo je i da su i prije ECDC-ove obavijesti o novim sojevima imali osam potvrđenih slučajeva zaraze britanskim sojem. 

Od 300 uzoraka koje smo poslali u ECDC imamo 60 pozitivnih UK sojeva iz cijele Hrvatske, dva soja iz New Yorka i imamo tri potvrđena južnoafrička soja. Sve tri osobe su bile na izletu u Zanzibaru. Dobili smo od ECDC-a potvrdu za dvije osobe koje su u Zanzibaru bile krajem prvog mjeseca. Završile su karantenu, nije bilo prijenosa bolesti na okolinu. Za jednu osobu čekamo potvrdu, bila je u Zanzibaru 16. veljače, a prije završetka izleta je došla kući, rekao je Capak.  “Ovaj tjedan nam stiže 23.400 doza Pfizera i 7.200 doza AstraZenece. Ukupno do kraja veljače stiglo je više od 315.000 doza cjepiva. Do kraja ožujka očekujemo 426.757 doza sva tri cjepiva. Time od početka isporuke u prosincu do kraja ožujka računamo na ukupno 742.527 doza cjepiva”, rekao je Capak.

Govoreći o glazbi u kafićima, Capak je rekao da će glazba biti dopuštena, ali maksimalno 50 decibela. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da bi bilo dobro kada bi se sva energija koja se uzalud troši po tom pitanju usmjerila na poštivanje epidemioloških mjera.

Prema blažim mjerama, nakon višemjesečne obustave rada ugostiteljskih objekata i teretana, ugostitelji mogu posluživati goste od 6 do 22 sata ali samo na terasama s kojih moraju biti uklonjene ograde kako bi se izbjeglo širenje aerosola. Stolovi moraju biti udaljeni tri metra kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od minimalno metra i pol, dok se broj gostiju koji mora biti vidljiv svima izračunava ovisno o površini terasa.

Karantena za cijepljene?

Govoreći o osobama koje su preboljele koronu ili su cjepljenje, moraju li u bolnici raditi test prilikom dijagnostičkih zahvata, Capak je rekao:

“Razgovaralo se o tome da osobe koje su bile u dokazanom kontaktu s oboljelim ne trebaju u karantetu i da ne trebaju test ako imaju dokaz o cijepljenju, niti se moraju testirati pri prijemu u bolnicu na dijagnostičke zahvate. To je na ekspertnoj skupini. Čim se usuglasimo, objavit ćemo.”

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PANDEMIJA, STOŽER