Zagreb

PLENKOVIĆ O KANDIDATU HDZ-A ZA GRADONAČELNIKA ZAGREBA: Te špekulacije su brže od istine

Umjesto da se pokaže suosjećanje, pušta se lažna spekulacija o promjeni kandidata HDZ-a

Piše: PolitikaPlus/HRT

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak se upisao u knjigu žalosti povodom smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je na čelu glavnog grada proveo dva desetljeća.

U tom razdoblju on je doprinosio razvoju grada, realizaciji brojnih projekata, imao je veliku životnu energiju, entuzijazam i ono što je ključno - radio je za Zagreb svaki dan. U konačnici to je bilo i njegovo političko geslo. Njegov odlazak bio je nagao, kao što smo svi vidjeli, i ja mu želim zahvaliti na onom pozitivnom što je učinio za grad Zagreb, a nerijetko i za druge krajeve Hrvatske, rekao je Plenković.

Upitan hoće li HDZ mijenjati svog kandidata za gradonačelnika Zagreba, Plenković je poručio kako su spekulacije brže od istine.

- Nema nikakve trunke istine da bi HDZ dovodio u pitanje kandidaturu Davora Filipovića. U samo dva tjedna doživio je tri indikativna napada. PRvi je fabriciranje lažnog intervjua s lažnom naslovnicom, to znači da njegova kandidatura nekome jako smeta pa ga lažnim informacijama želi dekredibilizirati. Onda je doživio puštanje u javnost lažne navodne interne ankete HDZ-a koja bi kao za njega bila nepovoljna i to znači da njegova kandidatura jako muči. Zadnje, umjesto da se pokaže suosjećanje prema naglom odlasku gradonačelnika u eter se pušta lažna spekulacija na temelju navodnih, a opet lažnih razmatranja unutar HDZ-a o promjeni kandidata, rekao je Plenković.

- Tri pokušaja da se lažnim informacijama dekredibilizira njegovu kandidaturu po meni ukazuje na to da čovjek koji je doktorirao ekonomiju s 26 godina, koji je četiri godine bio agilan zastupnik u Gradskoj skupštini, koji je u prva dva tjedna pokazao koliko je kompetentan i koliko vidio viziju i rješenja za Zagreb smeta protukandidatima. Mogu jasno reći da on ima čvrstu potporu HDZ-a, ne samo vodstva nego i gradske organizacije. Vjerujem da će u poštenoj, a ne kampanji punoj lažnih informacija, pridobiti povjerenje Zagrepčana, dodao je.

Upitan na čemu bi se trebale temeljiti programi kandidata u utrci za gradonačelnika Zagreba, premijer je poručio:

- Svaka kampanja treba konstruktivna, kampanja treba biti o budućnosti Zagreba, o tome što svaki od kandidata može učiniti da Zagreb bolje funkcionira i da građani bolje žive.

Upitan hoće li Milan Bandić ostati upamćen kao pozivan ili negativan političar, Plenković je rekao da je Zagreb u 20 godina koliko je Bandić bio gradonačelnik bitno drugačiji te da to dovoljno pokazuje koliko je dobroga nastojao učiniti za grad. Svatko tko je u politici ima i dobre i manje dobre strane. Vrijeme će pokazati sve, mislim da se iskreno trudio da Zagreb učini boljim gradom, rekao je.

Osvrnuo se i na odlazak Cice Kranjčara.

- Cico je bio veliki igrač i trener, legenda Dinama. Upućujem obitelji i prijateljima izraze sućuti, rekao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREJ PLENKOVIĆ