Svijet

UNICEF: Škole za 168 milijuna djece zatvorene gotovo godinu dana

Piše: PolitikaPlus/Hina

Za vrijeme karantene zbog koronavirusa škole za gotovo 168 milijuna učenika širom svijeta zatvorene su skoro godinu dana, objavio je UNICEF u utorak upozoravajući na razorne posljedice za budućnost te djece. 

Škole u 14 država širom svijeta ostale su zatvorene od ožujka 2020. do veljače 2021., prema UNICEF-ovu izvješću o zatvaranju škola.

Od njih, dvije trećine su u Latinskoj Americi i Karibima, gdje je pogođeno gotovo 98 milijuna školske djece.

"Kako se bliži godina dana od početka pandemije covida-19, ponovno podsjećamo na katastrofu obrazovanja u izvanrednim okolnostima karantena širom svijeta", istaknula je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore u izjavi.

"Svakim danom koji prolazi, djeca koja ne mogu osobno prisustvovati nastavi, sve više zaostaju, a najmarginaliziraniji plaćaju najtežu cijenu", naglašava Fore.

UNICEF upozorava da postojeće zatvaranje škola ima "razorne posljedice", a najranjivijoj djeci umjesto nastave prijeti da će biti prisiljena na dječje brakove ili dječji rad.

Dodaje se da se više od 880 milijuna djece širom svijeta suočava s poremećajima u obrazovanju zbog potpuna ili djelomična zatvaranja škola, prema podacima UNESCO-a.

 Kao način da se privuče pozornost na "obrazovnu katastrofu" UNICEF je u utorak postavio maketu "pandemijske učionice" u sjedištu UN-a u New Yorku.

Načinjena je od 168 praznih klupa, svaka klupa predstavlja milijun djece koja živi u zemljama gdje su škole gotovo potpuno zatvorene", rekao je UNICEF.   

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

uicef, škole