Hrvatska

Freedom House: Hrvatska je politički i demokratski slobodnija od SAD-a, ali pri dnu u EU

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska je politički i demokratski slobodnija od SAD-a! Na najpoznatijoj listi demokratskih sloboda koju svake godine objavljuje nevladina organizacija Freedom House, i koja je u javnost dospjela jučer, Hrvatska je s 85 bodova ispred SAD-a koji ima 83 boda, piše Večernji list.

A prošle je godine Hrvatska imala bod manje od te zemlje. Freedom House sve zemlje dijeli u tri kategorije: slobodne, djelomično slobodne i neslobodne, a Hrvatska i SAD su slobodne zemlje.

Hrvatska ima 36 od 40 bodova u političkim pravima te 49 od 60 bodova u građanskim slobodama. Na vrhu ljestvice su tri skandinavske zemlje, Finska, Norveška i Švedska, koje imaju maksimalnih 100 bodova. Hrvatska je iza većine zemalja EU, ali ispred Bugarske, Rumunjske, Poljske i Mađarske koja je u kategoriji djelomično slobodnih. Na lošu poziciju SAD-a utjecao je sigurno upad pristalica Donalda Trumpa u zgradu Kongresa. Također, 2020. bila je godina antirasističkih prosvjeda i debata. Zanimljivo, Sjeverna Koreja nije najmanje slobodna država, ima tri boda, a Turkmenistan i Eritreja te još nekoliko njih imaju

Hrvatska ima 36 od 40 bodova u političkim pravima te 49 od 60 bodova u građanskim slobodama samo dva boda.

Srbija, pak, samo je djelomično slobodna i ima 64 boda, kao i BiH s 11 bodova manje te Crna Gora. Slovenija ima čak 95 bodova i, kao i Hrvatska, slobodna je zemlja. Na globalnoj razini primjećuje se 15-godišnja demokratska recesija. I Hrvatska je u stagnaciji, prije četiri godine imala je dva boda više nego danas.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

politika, hrvatska, demokracija