Hrvatska

PLENKOVIĆ: Kada EMA odobri rusko cjepivo, mi smo više nego pripravni da ga nabavimo

Piše: PolitikaPlus

Posljedice potresa i situacija s koronavirusom i dalje su glavne teme sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenkovi.

Premijer Andrej Plenković uvodno je između ostalog rekao kako je na Europskom vijeću prošli tjedan glavna tema bila COVID-19 te da je izraženo opće nezadovoljstvo dinamikom isporuke cjepiva.

Daljnji je pritisak na EK da u razgovorima s farmaceutskim kompanijama od kojih smo na vrijeme naručili više nego dovoljan broj doza - podsjetit ću, Hrvatska je vlada u proteklom razdoblju naručila 6,8 milijuna doza, više nego dovoljno za sve naše sugrađane iznad 18 godina, očekujemo prema najavama da će se ta dinamika u drugom kvartalu ubrzati, rekao je Plenković. Naveo je da imamo i dalje relativno dobru epidemiološku situaciju te da smo prema tjednoj incidenciji na četvrtom mjestu unutar Eu te da imamo najmanju tjednu incidenciju među mediteranskim zemljama. Plenković je dodao da imamo određeni rast proteklih dana, ali i istaknuo da smo prošloga tjedna imali rast od 26, a ovaj od 20 posto, što znači da se rast usporava.

Moramo zadržati oprez koliko god je to moguće kako bismo i dalje nastavili ovaj trend smanjenja broja hospitaliziranih, onih na respiratoru i osobito preminulih osoba, rekao je Plenković. Dodao je da u pojedinim županijama bilježimo određena žarišta te da županijski stožeri donose i neke strože mjere kako bi se obuzdalo eventualno novo širenje epidemije.

Plenković je rekao da je prema zadnjim podacima dosad utrošeno preko 242 tisuće doza cjepiva, 121 tisuća ljudi primilo je jednu dozu, a 60 tisuća obje doze. Taj se proces intenzivira, dodao je premijer.

Nastavit ćemo sa svojim aktivnostima. Očekuje se odobrenje EMA-e za cjepivo Johnson&Johnson, rekao je Plenković, ponovivši da je Vlada od Rusije zatražila dokumentaciju o cjepivu Sputnjik V. “Mi smo više nego pripravni da ga nabavimo”, rekao je Plenković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, rusko cjepivo