Svijet

KORONAVIRUS: Porast incidencije u Njemačkoj, strah od britanske varijante

Piše: PolitikaPlus/Hina

Direktor državnog epidemiološkog instituta Robert Koch, Lothar Wieler, izrazio je u petak zabrinutost zbog rastuće incidencije u Njemačkoj i naglog širenja britanske varijante koronavirusa.

"Incidencija doduše pada u grupi mlađih od 80 godina, ali još uvijek bilježimo visok broj umrlih", rekao je Wieler.

Institut Robert Koch u petak je prijavio 10.580 novozaraženih koronavirusom i 264 umrla. Sedmodnevna incidencija je iznosila 65,4.

Varijanta virusa B117, tzv. britanska varijanta, bi, prema Wieleru, uskoro mogla postati glavni uzročnik zaraze koronavirusom.

"Tada će biti još teže pandemiju držati pod kontrolom", rekao je čelnik njemačkog instituta. On je istodobno ukazao na to da je trenutno najbolji način za borbu protiv pandemije povećanje brzine cijepljenja.

Kao drugi važan mehanizam u borbi protiv širenja pandemije Wieler je naveo masovnu upotrebu brzih testova, što je posebice važno s obzirom na to da su škole ponovno počele s nastavom uz fizičko prisustvo učenika.

Planirano je da se svi učenici koji odlaze u školi testiraju najmanje dva puta tjedno.

Njemačka vlada i savezne pokrajine najavili su na sastanku u srijedu masovnu upotrebu brzih testova od sljedećeg tjedna, pri čemu svaki građanin ima pravo na jedan besplatni test tjedno.

Ministar zdravlja Jens Spahn je u petak odagnao bojazni da testova neće biti dovoljno.

"Testova ima više nego dovoljno, pristupačni su i lako ih je naručiti", rekao je Spahn.

Vodeći njemački lanci drogerije već od vikenda započinju s prodajom testova na koronavirus.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

njemačka, koronavirus