Hrvatska

HDZ: Milanovićev "odvjetnik" Grbin ponovno pao na ispitu iz prava

Piše: PolitikaPlus/Hina

Reagirajući na izjavu čelnika SDP-a Peđe Grbina iz HDZ-a su u utorak ustvrdili da je kao "odvjetnik" predsjednika Zorana Milanovića "ponovno pao na ispitu iz prava".

"Nakon što je već jednom pao na ispitu kao 'odvjetnik' Zorana Milanovića, podržavajući pogrešnu tezu u vezi s tajnim izvidima iz kaznenog postupka, čelnik SDP-a Peđa Grbin i danas je u svom istupu pokazao da ne razumije načelo zakonitosti, pa ni ustavnosti", ocijenili su iz HDZ-a na facebook stranicama stranke.

Tako je, podsjetili su, u novom pokušaju obrane predsjednika Milanovića, ovaj put oko izbora predsjednika Vrhovnog suda, kazao: "Premijer je 2017., kada je tražio od tajnice da napiše 'one famozne ostavke', a s obzirom da u Zakonu o Vladi nije predviđeno kako će se razriješiti pojedini ministar, direktno primijenio Ustav".

"Odvjetnik Grbin trebao bi malo bolje pročitati Ustav RH i relevantne zakone. Ključna razlika je u tome da ovlast razrješenja ministara proizlazi iz Ustava, ali sam postupak nije razrađen Zakonom o Vladi. S druge strane, postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda propisan je Ustavom, ali je dodatno razrađen i Zakonom o sudovima i to na način da sam postupak čini transparentnijim, ne dirajući u ovlast predsjednika Republike da predlaže kandidata za predsjednika Vrhovnog suda", istaknuli su iz HDZ-a.

Podsjetili su i kako je tadašnji zastupnik SDP-a i sadašnji predstojnik Ureda predsjednika RH Orsat Miljenić u raspravi pozdravio takve zakonske izmjene.

"Sve dok Ustavni sud ne utvrdi da neki zakon nije u skladu s Ustavom, taj zakon je na snazi i pravno obvezuje sve uključujući i Predsjednika Republike. Ne postupajući sukladno proceduri koja je propisana Zakonom o sudovima predsjednik Republike krši Zakon, ali isto tako krši i Ustav jer ne poštuje pravni poredak Republike Hrvatske", smatraju u HDZ-u.

"U slučaju razrješenja ministara, koju Peđa Grbin navodi kao istovjetnu situaciju, predsjednik Vlade jest primijenio Ustav, ali pri tome je poštovao pravni poredak Republike Hrvatske i nije kršio zakon", tvrdi HDZ.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PEĐA GRBIN