Regija

BEOGRAD: Srbija pripremila digitalne certifikate o cijepljenju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srbija je, u iščekivanju preciznijih uputstava Europske unije, već pripremila digitalne certifikate o cijepljenju koji će omogućiti lakše kretanje i putovanje izvan zemlje, priopćila je u srijedu srbijanska ministrica trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je za Radio-televiziju Srbije (RTS) ustvrdila da su za pregovore o priznavanju certifikata već zainteresirane pojedine zemlje, među kojima Grčka, Izrael i Slovenija.

Matić je rekla da nije riječ o tzv. covid putovnici, već o drugoj vrsti isprave jer je i EU odustala od prvobitne namjere, s obzirom da je bio predviđen i broj standardne putovnice i "neki podaci kojima tu nije bilo mjesto".

"Digitalni certifikat govori kada ste cijepljeni ili ste preboljeli covid ili ste uradili PCR test i negativni ste", objasnila je Matić za RTS, navodeći da se od EU za tjedan dana očekuje preciznija informacija o izgledu i načinu izdavanja certifikata koji mora biti uvezan u zdravstveni sustav i potvrda o cijepljenju i preboljelom covidu.

Jedna od opcija je, prema njezinim riječima, da digitalni certifikat postoji u obliku aplikacije za mobilni telefon, uz neophodne provjere i sigurnosno verificiranje.

Matić je istodobno poručila kako građani moraju shvatiti da je "ključ slobodnog kretanja i putovanja masovno i brzo cijepljenje".

"Činjenica da je Srbija u Europi u vrhu po broju ciijepljenjih daje nam poziciju koja omogućava da pregovaramo oko uvjeta putovanja, ali to nije dovoljno, masovno cijepljenje se mora nastaviti", naglasila je srbijanska ministrica trgovine i turizma.

No, bude li Srbija stavljena na crvenu listu i ne bude imala dobru epidemiološku situaciju, kao sada, s više od 4.000 novozaraženih na dnevnoj razini, to će dovesti u pitanje sve pregovore o priznavanju certifikata.

Srbija je u utorak prijavila 20 smrtnih ishoda kod oboljelih od Covida-19, bilo je 4.576 novozaraženih, što je dosad ukupno 494.106. Uz sadašnji trend širenja zaraze prije kraja tjedna će broj potvrđenih zaraza premašiti pola milijuna, počevši od 6. ožujka prošle godine kada je službeno potvrđen prvi slučaj koronavirusa.

Prema posljednjim službenim podacima, u Srbiji je od početka kampanja masovnog cijepljenja krajem prosinca 2020. dato 1.704.790 doza cjepiva, dok je u ukupnom broju cijepljenih 623.424 primilo i drugu dozu, po čemu je prva u regiji po broju cijepljenih na milijun stanovnika i po broju drugih doza, dok je po ukupnom broju cijepljenih druga u regiji, poslije Rumunjske. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CENTRIFIKATI, EU, SRBIJA