Hrvatska

KORONAVIRUS: Na širem dubrovačkom području mjere produljene do 28. ožujka

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zbog još uvijek nepovoljne epidemiološke situacije, Stožer Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije zatražio je u petak od Nacionalnog stožera civilne zaštite produljenje mjera za šire dubrovačko područje do 28. ožujka.

Riječ je o području Grada Dubrovnika te općina Ston, Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle.

Iz Županijskog stožera Civilne zaštite ujedno su osnivačima osnovnih i srednjih škola na području Konavala, Župe dubrovačke i Grada Dubrovnika preporučili nastavak provođenja modela C nastave, uz iznimku završnih razreda srednjih škola.

Sjednici Županijskog stožera u petak prethodio je sastanak dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića i načelnika stožera Joška Cebala s čelnicima gradova i općina od Stona do Konavala.

Načelnik Cebalo istaknuo je kako je situacija nešto bolja u odnosu na kraj veljače, kada je inicijalno uvedeno pooštravanje mjera, no još uvijek daleko od zadovoljavajuće.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je zaustavljen trend rasta broja zaraženih te kako je pozitivno što se za 73 posto pozitivnih može utvrditi epidemiološka veza.

"U Konavlima se bilježi blagi pad 14-dnevne incidencije, u Župi dubrovačkoj se stagnacija tek očekuje, no na području Dubrovnika, Dubrovačkog primorja i Stona zabilježen je zasad umjeren rast", istaknuo je Lakić.

Trenutnom Odlukom o uvođenju nužnih epidemioloških mjera zabranjena su održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 15 osoba na jednom mjestu, a na privatnim okupljanima i svečanostima može biti prisutno najviše do osam osoba iz najviše dva različita kućanstva. Poslodavcima je preporučena organizacija rada od kuće, odnosno u smjenama te uvođenje kliznog radnog vremena gdje god je takva organizacija rada moguća.

Stožerima jedinica lokalne samouprave u županiji naloženo je provoditi pojačani nadzor svih propisanih epidemioloških mjera.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PANDEMIJA, KORONAVIRUS, DUBROVNIK