Regija

SRBIJA: Više od 4500 novozaraženih, Vlada opet odgodila strože mjere

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srbijanske zdravstvene vlasti od 3. ožujka registriraju po više od 4000 novozaraženih koronavirusom na dnevnoj razini, ali se - unatoč sve glasnijim zahtjevima liječnika iz covid bolnica i stručnjaka iz Kriznog stožera - vlada Ane Brnabić još nije odlučila pooštriti epidemiološke mjere.

Od nedjelje popodne do ponedjeljka na covid-19 testirano je 15.265 uzoraka i svaki treći je bio pozitivan - ukupno 4634, a od posljedica infekcije umrlo je 28 oboljelih.

Na bolničkom liječenju je 4516 pacijenata, od kojih 219 na na respiratorima.

Srbija je na današnji dan 2020. godine, na početku pandemije, kada je imala samo 48 zaraženih i dva pacijenta s teškom kliničkom slikom, uvela izvanredno stanje, policijski sat i odgodila parlamentarne izbore za lipanj, a poslije otključavanja i provedenih izbora slučajevi koronavirusa su koncem lipnja nastavili rasti.

Krivulja zaraza i hospitalizacija je počela padati u srpnju, a posljednjih dana listopada počeo je novi rast.

Vrhunac trećeg vala korone bio je u prosincu - 2. prosinca registrirano je najviše oboljelih u jednom danu od proglašenja pandemije - 7999, uz tristotinjak manje hospitaliziranih, da bi potkraj godine - 28. prosinca na covid odjelima diljem Srbije bilo skoro 10.000 oboljelih - 9731.

Srbija je 24. prosinca počela kampanju masovnog cijepljenja, u početku cjepivom Pfizer/BioNTecha, potom ruskim Sputnjikom V, te kineskim Sinopharmom, a od prije dva tjedna i AstraZenecom.

U međuvremenu, epidemiloški podaci počeli su kontinuirano ukazivati na ponovno povećanje zaraza i broja hospitaliziranih, što se pripisuje nepoštivanju mjera, opuštanju zbog kampanje cijepljenja, te širenju infekcije zbog masovnog povratka sa zimovanja.

Zbog protuzakonitog rada ugostiteljskih objekata mimo propisanih zabrana komunalna policija i inspekcijske službe podnijele su desetke kaznenih i prekršajnih prijava, neki su klubovi zatvoreni, ali se broj zaraza nije smanjivao, dok su liječnici počeli sve glasnije upozoravati i apelirati da se strogim mjerama prekine lanac zaraze i rastereti zdravstveni sustav.

Premda su još krajem prošlog tjedna očekivalo da će Krizni stožer s Vladom Srbije usuglasiti stroža ograničenja i proglasiti potpuno zatvaranje od najmanje sedam do 14 dana, mjere su izostale i ponovno je proglašeno samo vikend zatvaranje, od petka u 21 do ponedjeljka u šest ujutro.

Premijerka Ana Brnabić istaknula je u nedjelju da su strože mjere neophodne i krajem dana održala konzultacije s liječnicima iz stožera, a odluka Vlade je najavljena je za danas, no to nije dogodilo.

Nova sjednica Kriznog stožera najavljena je za utorak u 17 sati.

Ministrica državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović priopćila je u ponedjeljak da se do sada za cijepljenje prijavilo 1.365.000 ljudi, ocijenivši da je to nedovoljno, i najavila da će od sljedećeg vikenda početi imunizacija starijih od 60 godina koji nemaju zakazane termine posredstvom državnog e-sustava.

Do ponedjeljka je, prema službenim podacima, upotrijebljeno ukupno 2.029.388 doza cjepiva, od toga su 790.852 druge doze.

Državni vrh u međuvremenu je najavio da će do kraja godine u Srbiji početi proizvodnja ruskog cjepiva Sputnjik V, te kinsekog Sinopharma i da će cjepiva biti dovoljno i za domaće tržište i za zemlje regije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbija, koronavirus