Zagreb

GRADSKA SKUPŠTINA: Minutom šutnje za Bandića počela 40. sjednica Gradske skupštine

Piše: PolitikaPlus/Hina

Minutom šutnje za nedavno umrlog gradonačelnika Milana Bandića u utorak je počela 40. sjednica zagrebačke Gradske skupštine, vjerojatno zadnja u ovom sazivu, a zastupnike su dočekali prosvjednici protiv "kaosa s gospodarenjem otpadom".

Na odavanje minute šutnje pokojnom gradonačelniku Bandiću zastupnike je pozvao predsjednik Skupštine Mislav Herman. 

Ujedno, to je i prva sjednica bez Bandića, pa će na aktualnom satu na pitanja gradskih zastupnika odgovarati njegova bivša zamjenica, sada obnašateljica dužnosti zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.  

Ispred Kongresne dvorane Zagrebačkog velesajma, gdje se održava sjednica Skupštine, održan je prosvjed udruge za zaštitu okoliša Resnik pod nazivom "Uništeni naš Grade, još i spalionicu Ti rade...".

Prosvjednici su zastupnike dočekali s transparentima "Čiji su interes centri za smeće?", "Umjesto obnove, Zagrebu spalionica", "Spalionica i tuđe smeće u Zagreb/Resnik neće", "Ćoriću! - smjena još - jučer", "Dosta je smetlištarske hobotnice!" ."Dioksini nisu vitamini!", "Zagrebački centar za smeće je interes i projekt otpadne mafije".

Daljnja eskalacija kaosa s otpadom u Zagrebu

Predsjednica te udruge Branka Genzić-Horvat rekla je novinarima da prosvjedom upozoravaju javnost na "daljnju eskalaciju neodrživog stanja i kaosa s otpadom u Gradu Zagrebu, s dalekosežnim katastrofalnim posljedicama na veliki broj građana". 

Rekla je da je ovo još jedan u nizu njihovih prosvjeda "protiv kaosa s gospodarenjem otpadom i neodrživim stanjem, kojem jedanput treba doći kraj".

Genzić-Horvat je istaknula da je najnoviji povod ovom prosvjedu natječaj koji je raspisao Grad, pod nazivom "Izrada tehnološke inovacije unapređenja linije obrade mulja u CUPOVZ-u (Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba)".

Iza tog natječaja, upozorila je, zapravo se krije "prljava, strašna, još 2005.  planirana spalionica", i to ne samo za 500.000 tona otpadnog mulja koji je odložen na CUPOVZ-u, nego i s drugih uređaja za pročišćavanje.

Rekla je i da je spalionica predviđena u vrijednosti 300 milijuna kuna bez PDV-a koje Grad Zagreb nema, pa će se cijene otpada, ističe, dizati nakon izbora, naravno ukoliko ih dobiju.

Genzić-Horvat je izjavila i da je taj projekt podupiran od Ministarstva gospodarstva pa zato i pozivaju ministra Tomislava Ćorića da se hitno očituje, "jer se radi o smišljenoj koordinaciji, a on ne odustaje od centara za gospodarenje otpadom koji nemaju nikakve svrhe niti koristi".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRADSKA SKUPŠTINA, GRAD ZAGREB