Hrvatska

OPORBA: Nepotrebno se uvode dodatna prava za branitelje

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dio saborske oporbe kritizirao je u srijedu izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ocijenivši da se njima nepotrebno uvode dodatna prava za branitelje, no vladajući takve tvrdnje odbacuju.

Damir Bakić (Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka) ocijenio je predloženi zakon štetnim jer na više načina uvodi nove dodatne i ne nužno potrebne pogodnosti, materijalne i nematerijalne, za branitelje i članove njihovih obitelji.

„Time ih se dodatno udaljava od društva i realnog života, kao da stvaramo jednu novu kastu za koja vrijede posebna pravila”, rekao je Bakić.

Omogućuje se obiteljima  smrtno stradalog hrvatskog branitelja koje već jesu stambeno zbrinute da  svaki član te obitelji može biti stambeno zbrinut, uklanjaju se zapreke za jednokratnu novčanu pomoć, širi se krug osoba koje imaju pravo prednosti pri zapošljavanju, naveo je neke od primjera Bakić.

Silvano Hrelja (Klub HSU-a i HSS-a) kazao je kako nema ništa protiv da branitelji budu građani prvog reda ali ima protiv toga da umirovljenici budu građani drugog reda, te predlaže istovremenu izmjenu i Zakona o mirovinskom osiguranju.

„Važeći zakon o braniteljima je dobar a ovo što se predlaže treba baciti u koš”, rekao je Hrelja dodavši „što je previše - previše je”.

Ističe da su branitelji i hrvatski ratni vojni invalidi vrijedni poštivanja svih građana i svih generacija bez posebnih povlastica i beneficija.

I Martina Vlašić-Iljkić (SDP) kaže da nije potrebno dodatno proširivati prava branitelja. „Do kada će se takva praksa provoditi, da se nakon četvrt stoljeća proširuje krug branitelja i priznaje status HRVI-a",  upitala je Vlašić-Iljkić ustvrdivši da su branitelji dovoljno zbrinuti, pogotovo ako se uzmu u obzir druge skupine kao što su umirovljenici, socijalno ugroženi i civilni invalidi.

Marijana Balić (HDZ) naglasila je da nije riječ o novim pravima već o isključivo o tehničkoj organizaciji u pogledu konzumiranja prava iz zakona koji je usvojen 2017. godine, ubrzanju postupka ostvarivanja statusa HRVI-a, postupka stambenog zbrinjavanja, ostvarivanja socijalnih prava i prilagodbi prva iz mirovinskog osiguranja.

Miro Bulj (Most) i Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) upozorili su da je od donošenja zakona o braniteljima 2017. godine umrlo 500 hrvatskih branitelja koji nisu dočekali rješavanje svog statusa. Podržavaju izmjene koje bi trebale ubrzati procedure ali i ističu kako se ne mogu oteti dojmu da se donose u predizborne svrhe.

„Želim da se zaustaviti ustaljena praksa izglasavanja zakona koji utječu na veće biračko tijelo jer uvijek su moguće manipulacije i zlouporabe”, složio se Stipo Mlinarić (DP).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sabor, oporba