Hrvatska

BANSKI DVORI: Plenković, Jandroković i Beroš se javno cijepili AstraZenecom

Piše: PolitikaPlus/HRT

Premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ministar zdravstva Vili Beroš danas su se u Banskim dvorima cijepili AstraZenecinim cjepivom.

Beroš je u izjavi za medije nakon cijepljenja rekao kako su danas poslali snažnu poruku povjerenja prema medicinskoj znanosti i struci.

I dalje ćemo predano raditi na procjepljivanju hrvatskih građana da bismo mogli nastaviti živjeti i raditi u okolnostima sa što manje rizika od zaraze. Svaki cijepljeni pojedinac doprinosi zaštiti populacije i svakako je korak bliže onom našem starom normalnom, a i uspješnoj turističkoj sezoni, rekao je Beroš.

Ovih bi dana trebalo doći još cjepiva. Više od 90.000 doza i idući tjedan, za sada nema naznaka da bi se poremetila ta dinamika dolaska. Pred niti pola godine nismo još znali ni hoće li biti cjepiva i imali smo brojna pitanja. Sada već imamo odgovor na neka od njih. Neki smatraju da će u Europi biti više od 90 odobrenih cijepiva te da će to bitno ubrzati cijepljenje, ali i smanjiti cijenu cijepiva, ali to su sve za sada nepoznanice

Beroš je rekao da je u vijali ostalo još sedam cjepiva koja vrijede još dva dana i koja će biti vraćena u HZJZ, odakle su i došla, i biti upotrijebljena za cijepljenje prema prioritetima.

Što se tiče mogućnosti nabave ruskog cjepiva Sputnjik V Beroš je rekao da je sigurnost hrvatskih građana i učinkovitost cjepiva na prvom mjestu. Dodao je da postoji procedura kako saznati je li neki lijek učinkovit te da HALMED upravo na tome radi.Tu političkog pritiska ne smije i ne može biti, poručio je.

Premijer je jučer rekao da se dostava određene pošiljke cjepiva prebacuje iz četvrtog u drugo tromjesečje kako bi se do ljeta ubrzala dinamika cijepljenja.

Problem koji je nastao nije samo kod nas, nego i drugdje, sa sporom proizvodnjom i sa sporom dostavom AstraZenece, koja je bila prva ponuđena narudžba ovoga ljeta, rekao je Plenković.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GORDAN JANDROKOVIĆ, VILI BEROŠ, ANDREJ PLENKOVIĆ, CJEPLJENJE