Regija

VIŠE OD 5000 ZARAŽENIH: Korona u Srbiji ne jenjava, Krizni stožer nije postrožio mjere

Piše: PolitikaPlus/Hina

Korona brojke u Srbiji ne jenjavaju, već naprotiv - u posljednja 24 sata od posljedica covida-19 preminulo 37 osoba, među 17.684 testirana uzorka registrirano je ponovo više od 5000 novooboljelih, a broj pacijenata na covid odjelima i dalje je iznad 6000.

Krizni stožer jutros je analizirao učinke epidemioloških mjera, ali postojeće zabrane rada trgovinskim centrima i većini djelatnosti, unatoč očekivanjima, nisu pooštrene, ali ni ublažene, osim što je najavljena odluka kojom će biti reguliran ulazak u zemlju uoči očekivanog vala državljana Srbije iz europskih zemalja uoči uskršnjih praznika.

Kako je objasnio član Stožera Zoran Gojković, vlada će uredbom precizirati da svi oni koji budu potpuno cijepljeni cjepivima odobrenim u Srbiji, mogu ući u zemlju bez PCR testa i obvezne izolacije. Isto će vrijediti i za strane državljane, koji će pod istim uvjetima moći bez PCR testa i karantene ući u Srbiju

Prema podacima Ministarstva zdravstva, potvrđeno je 5.297 novih slučajeva zaraze, na bolničkom liječenju je 6349 pacijenata, a na respiratorima ih je 243. U utorak je bilo 6178 pacijenata u bolnicama, od kojih 238 na respiratorima.

Tatjana Adžić Vukićević, ravnateljica covid bolnice otvorene koncem prošle godine u Batajnici kod Beograda, upozorila je danas da su odjeli te ustanove "gotovo na maksimumu" svojih kapaciteta. Po njenim riječima, s više od 5000 novozaraženih koronom na dnevnoj razini, zdravstveni sustav trpi iznimne pritiske, mjesta je sve manje, a liječnici i medicinsko osoblje su na rubu izdržljivosti.

"Pritisak na bolnicu je ogroman, riječima se ne može opisati, ulažu se nadljudski napori", naglasila je Adžić Vukićević za RTS.

U toj bolnici s 900 kreveta 800 je namijenjeno poluintenzivnoj njezi, 100 je za intenzivno liječenje, a 60 pacijenta je na respiratorima, rekla je ona.

U Srbiji su od početka epidemije 6. ožujka prošle godine ukupno testirana 3.313.232 uzorka, potvrđeno je 566.669 slučajeva infekcije koronavirusom, preminulo je 5039 oboljelih, a stopa smrtnosti je 0,89 posto.

U kampanji masovnog cijepljenja dosad je upotrijebljeno više od 2,3 milijuna doza, od koji je oko 900.000 ljudi primilo i drugu dozu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbija, koronavirus