Hrvatska

CROBAROMETAR: HDZ i dalje dvostruko jači od SDP-a, rad Milanovića ne odobrava 50 posto građana

Piše: PolitikaPlus

HDZ sa sigurnom i stabilnom potporom od 29,1 posto i ovaj mjesec je prvi izbor građana. Tako stabilnu potporu imaju mjesecima usprkos aferama koje se jednostavno ne lijepe na HDZ. SDP je i dalje drugi, ali s velikim zaostatkom iza HDZ-a. Trenutačno uživaju potporu od 16 posto. To je manje nego mjesec prije, ali sve unutar statističke pogreške, pokazuju rezultati Crobarometra, redovitog mjesečnog istraživanja raspoloženja građana za Dnevnik Nove TV.

HDZ i dalje dvostruko jači od SDP-a

Hrvatska demokratska zajednica sa sigurnom i stabilnom potporom i ovaj mjesec je prvi izbor građana. Dobili bi 29,1 posto. Tako stabilnu potporu imaju mjesecima usprkos aferama koje se jednostavno ne lijepe na HDZ izvještava Dnevnk Nove TV..

HDZ vs SDP
Izvor : IPSOS Puls za Novu TV

SDP i dalje drugi, ali s velikim zaostatkom iza HDZ-a. Trenutačno uživaju potporu od 16 posto. To je manje nego mjesec prije, ali sve unutar statističke pogreške.

Možemo se stabilizirao kao treći izbor birača s potporom od 9,4 posto. Uzeli su SDP-u dio birača, a prvi veliki test im je Zagreb.

Kao i mjesec prije, odmah iza je MOST s potporom od 7,3 posto, još samo Domovinski pokret prelazi prag sa 6,2.

MOST DP MOŽEMO
Izvor : IPSOS Puls za Novu TV

Male stranke bez kojih se ne može vladati

Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga. Najbliže je HSU s potporom od 2,3 posto i Živi zid s potporom od 2,1. Slijedi Centar s 1,6, HSS je mjesec završio s potporom od 1,3 posto, a HNS s 1,1. Radnička fronta ima 1 posto baš kao i stranka Ivana Pernara. Sve ostale stranke ispod su 1 posto i zajedno dobivaju 4,7. I ovaj mjesec bilježi se velik broj neodlučnih, čak 16,6 posto, a u prosincu je bilo samo 5 posto neodlučnih.

male stranke
Izvor : IPSOS Puls za Novu TV

Zemlja tone u pesimizam

Pesimizam se nastavlja već četvrti mjesec. Sada 70 posto ispitanika misli da zemlja ide u lošem pravcu, a da ide u dobrom, misli tek 23 posto dok ne zna njih 7 posto.

smjer hrvatske
Izvor : IPSOS Puls za Novu TV

Rad vlade većina ne odobrava

Isto tako većina građana ne odobrava rad Vlade, njih 56 posto, a odobrava ga samo 36 posto, dok ne zna njih 8 posto.

Ni predsjednikov rad većina ne odobrava

Predsjednik Republike svojim istupima nikoga ne ostavlja ravnodušnim pa trenutačno 50 posto građana ne odobrava njegov rad, a odobrava njih 42 posto. Nema dramatičnih skokova u potpori predsjedniku u odnosu na mjesec prije. Ne zna njih 8 posto.

Birači SDP-a daju mu potporu od 80 posto, ali, zanimljivo, i 28 posto birača HDZ-a odobrava rad predsjednika.

rad prh-a
Izvor : IPSOS Puls za Novu TV

Tri institucije – građani im sve manje vjeruju

Od tri institucije dvije su prošle bolje nego mjesec prije, a jedna lošije. Tako ured predsjednika dobiva ocjenu 2,68 ili ”trojku”, manje nego mjesec prije. Vlada je ocijenjena s 2,52, također ”trojkom” i tu je vidljiv porast. Raste i potpora Hrvatskom saboru, sada dobivaju 2,15 ili ”dvojku”.


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

politika, stranke