Regija

Krivokapić: EU na Zapadni Balkan šalje 650.000 doza cjepiva

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europska unija će zemljama Zapadnog Balkana isporučiti 650 tisuća doza cjepiva protiv koronavirsua, a prva količina u Crnu Goru stići će u travnju, priopćio je crnogoski premijer Zdravko Krivokapić u subotu nakon telefonskog razgovora s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Krivokapić je objavio na Twitteru da su razmijenili i pozive za međusobne posjete institucijama u Bruxellesu i Podgorici.

U svojo objavi na Twitteru von der Leyen je poručila da EU stoji uz svoje partnere na Zapadnom Balkanu. 

"Razgovarala sam s premijerom Krivokapićem o isporuci cjepiva Crnoj Gori, koje financira Europska komisija u cilju bržeg cijepljenja zdravstvenih radnika i osjetljivih skupina. Zajedno ćemo pobijediti pandemiju", napisala je.

U Crnu Goru će u nedjelju stići 24 tisuće doza cjepiva AstraZeneca koje je crnogorska vlada nabavila kroz COVAX mehanizam.

Cijepljenje u toj zemlji počelo je 20. veljače a do sada se cijepilo 2,7 posto stanovništva. Crna Gora trenutno raspolaže s 30 tisuća doza cjepiva Sinopharma koje je donirala Kina, pet tisuća Sputnjika V kupljenog od Rusije i 4 tisuće doza tog istog ruskog cjepiva koje joj je donirala Srbija.

Crna Gora je u zadnja tri tjedna uvela stroge epidemiološke mjere pa je broj dnevno zaraženih prvi put ovog tjedna od početka godine pao ispod 500.

„U Crnoj Gori trenutno su aktivna 7104 slučaja COVID-19, što je najmanji broj aktivnih u posljednjih 139 dana“, priopćio je crnogorski Institut za javno zdravlje.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crna gora, eu, cjepivo