Regija

ŠTEFANEK: BiH treba dodatne centre za smještaj migranata diljem zemlje

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vlasti u Bosni i Hercegovini trebale bi uspostaviti trajni kamp za smještaj migranata u selu Lipa kod Bihaća te formirati još tri do četiri slična kampa ravnomjerno raspoređena u drugim dijelovima zemlje, ocijenio je posebni predstavnik Vijeća Europe za migracije i izbjeglice Drahoslav Štefanek.

On je protekle zime posjetio BiH kako bi se osobno uvjerio u probleme s kojima se ta zemlja susreće pri suočavanju s povećanim priljevom ilegalnih migranata a u intervjuu za agenciju Fena objavljenom u subotu najavio je kako će cjelovito izvješće o tome vjerojatno u svibnju predstaviti odboru ministara Vijeća Europe. 

No istaknuo je kako je već sada jasno da se teret migrantske krize mora ravnomjerno rasporediti na cijelu zemlju a ne samo na neke dijelove kako je to sada slučaj.

"Smatram da se trebaju uspostaviti još tri-četiri četiri migrantska centra u BiH s kapacitetom da prime (po) oko tisuću osoba. I odgovornost trebaju podijeliti ne samo Unsko-sanska i Sarajevska županija nego cijela BiH", kazao je Štefanek.

Dodao je kako je jasno da većina ilegalnih migranata koji stižu u BiH ne ispunjava uvjete za azil na teritoriju Europske unije pa bi stoga bilo korisno poboljšati procedure koje se primjenjuju kako bi se odmah definirao njihov status što bi trebalo raditi u Sarajevu a ne u Bihaću kada oni već stignu na samu granicu s Hrvatskom.

"Treba biti realističan. Oko 20 posto migranata može ispuniti uvjete za azil. Ostalo su sve ekonomski migranti koji ne ispunjavaju uvjete. Moraju se identificirati i razdvojiti u te grupe", preporučio je Štefanek.

Potvrdio je kako je nedavno bio u Turskoj koja je glavna polazna točka za najveći broj migranata koji žele dospjeti do EU te da i tamo strahuju od novog proljetnog vala migracija iako je to teško sa sigurnošću procijeniti s obzirom na pandemiju prouzročenu koronavirusom.

"Moramo biti spremni a ne čekati da dođe do novog vala", kazao je Štefanek ističući kako granice moraju biti zaštićene.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, migranti