Hrvatska

Beroš: Veledrogerijama smo dali jasan signal da Vlada želi riješiti problem dugova

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak kako je današnji sastanak s veledrogerijama bio jasan signal da Vlada želi riješiti problem dugova a ministar financija Zdravko Marić najavio je pritom mogućnost uplate dodatnih sredstava radi normalne opskrbe lijekovima.

"Današnji sastanak je jasan signal da zajedničkim naporima želimo riješiti ovaj problem. Sastanak je protekao u konstruktivnom tonu i ministar Marić je ostavio otvorenu mogućnost dodatnih sredstava koja bi osigurala redovito funkcioniranje veledrogerija prema zdravstvenom sustavu”, kazao je Beroš te ponovio kako se ne razmišlja o povećanju doprinosa za zdravstvo.

Tema sastanka bila su kratkoročna rješenja, odnosno dinamika otplate duga, no na razini Vlade razgovara se o reformama u zdravstvu koja će dovesti do dugoročnih rješenja, dodao je.

“Veledrogerijama smo prezentirali našu odlučnost da uđemo u reforme i da smo spremni riješiti dug", rekao je ministar zdravstva. Istaknuo je, međutim, kako je HZZO 2,5 milijarde kuna, umjesto na redovitu zdravstvenu zaštitu, morao preusmjeriti na pandemiju covid-19 i liječenje bolesnika.

"Ova Vlada će napraviti sve da niti jedan građanin ne ostane bez lijeka koji mu je potreban u datom trenutku. Prošli tjedan smo našli jedan od način kroz direktno plaćanje lijekova koji su potrebni za životno ugrožavajuća stanja, uključujući i onkološke bolesnike", istaknuo je Beroš.

A na tragu iznalaženja rješenja je i 900 milijuna kuna koji su za veledrogerije osigurani prošli tjedan, podsjetio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VELEDROGERIJE, vili beroš