Hrvatska

DUG OD 6,5 MILIJARDI KUNA: Ministri Beroš i Marić s veledrogerijama dogovorili otplatni plan duga do kraja godine

Piše: PolitikaPlus/HRT

Postignut je dogovor predstavnika Vlade i veledrogerija o otplati duga zbog kojih je bila zaustavljena i opskrba bolnica lijekovima. Dogovoren je otplatni plan dugova do kraja godine i najavljeno da se napokon ide s reformama u zdravstvu.

Nakon dva sata pregovora, pa prekida zbog sjednice Vlade, sve je bilo brzo dogovoreno. U travnju, svibnju i lipnju novac iz proračuna usmjerit će se prema HZZO-u i Ministarstvu zdravstva, za plaćanje tekućih obveza ljekarni i bolnica veledrogerijama.

Mjesečni iznosi bit će 600 milijuna kuna bolnicama, 300 milijuna kuna ljekarnama, izvijestio je ministar financija Zdravko Marić. Dodao je kako se u lipnju računa na rebalans proračuna i dodatnu injekciju za bolnice i ljekarne koje će svesti rokove plaćanja bolnica na 180 dana a ljekarni na 120 dana. To je dinamika i ročnost koju ćemo nastojati održati do kraja godine, dodao je.

Iznad svega bih htjela zahvaliti ministru Mariću što je u budžetu pronašao ovaj iznos, izdašan iznos. I zahvaljujem na garanciji daljnjih uplata do kraja godine, izjavila je nakon sastanka predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija Diana Percač.

Ovo je samo jedan korak, no vjerujem da smo na sigurnom putu koji će utemeljiti dvije stvari, a to je održivo financiranje i opkrba lijekovima i dugoročna reforma zdravstvenog sustava koja će omogućiti financijsku stabilnost, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Podsjetimo, zbog duga od 6,5 milijardi kuna, dio veledrogerija prestao je potkraj prošlog mjeseca opskrbljivati bolnice. Vlada je nedavno veledrogerijama uplatila 980 milijuna kuna i opskrba bolnica lijekovima je poboljšana. Ministar financija kaže da će umjesto planiranih 2,7 milijardi kuna ove godine za zdravstveni sustav iz proračuna biti izdvojeno 10 milijardi kuna. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VELEDROGERIJE, BOLNICE, LJEKARNE