Hrvatska

BEROŠ: Reforma zdravstvenog sustava nadilazi boje stranačkih iskaznice i fabricirane afere

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zdravstva Vili Beroš u subotu je posjetio riječki KBC i obišao covid odjele ističući kako se KBC Rijeka dobro pripremio i promišljeno odgovorio izazovu pandemije koronavirusa.

Nakon obilaska u pratnji ravnatelja KBC-a Alena Ružića istaknuo je da je razlog posjeta zahvala zdravstvenim djelatnicima i upravi bolnice koja je odgovorila na globalnu ugrozu covida-19 na odgovarajući način.

"KBC Rijeke se unaprijed pripremio i promišljeno odgovorio izazovu, ne zaboravljajući na uobičajenu zdravstvenu zaštitu pacijenata", ocijenio je ministar. 

Ustvrdio je da epidemiološka situacija u Primorsko-goranskoj županiji nije dobra i pozvao sve građane, a posebno mlade da se "sjete bolesnika u bolnici prilikom sudjelovanja na većim druženjima, izbjegavanju nošenja maski ili negiranja ove globalne ugroze".

Zabrinjavajućim je ocijenio sadašnji, veći broj hospitaliziranih pacijenata s covidom-19 u riječkom KBC-u, nego što je to bilo u drugom valu pandemije. 

Reforma zdravstvenog sustava nadilazi boje stranačkih iskaznice i fabricirane afere

"Samo zajednički možemo odgovoriti na ovu globalnu ugrozu. Od prvog dana svjestan sam da sam samo jedan kotačić u mehanizmu koji mora generirati promjene u zdravstvenom sustavu. Koraci koje činim i planiram provoditi uz potporu ministra financija, predsjednika Vlade i svih drugih ministara su rješavanje problema veledrogerija, financijska stabilizacija i reforma zdravstvenog sustava. Ona je nasušna potreba, nadilazi boje stranačkih iskaznica i nekih fabriciranih afera", naglasio je ministar Beroš.

Ravnatelj KBC-a Alen Ružić je istaknuo da uz veliki napor svih u sustavu uspijevaju osigurati dovoljno prostornih kapaciteta, opreme i kadrova za sve oboljele od covida-19.

Pokušavamo i uspijevamo istovremeno zadovoljiti zdravstvene potrebe svih građana, hitnih stanja i onkoloških bolesnika, dodao je.

Predstojnik Klinike za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli Alen Protić izvijestio je da je u KBC-u tridesetak bolesnika s teškim oblikom covida-19, od kojih su 23 u respiracijskom centru, a ostali nisu u infektivnoj fazi.

"Manjak tehničara, koji su odradili veliki posao, kompenzirali smo upotrebom tehnike, poput video- nadzora u sobama pacijenata, čime štedimo osoblje i opremu i dajemo veću sigurnost pacijentima, naveo je.

Hitni i onkološki program nisu zaustavljani tijekom pandemije, a cjelokupni kirurški operativni program je oko 40 posto manji u odnosu na normalno stanje, izvijestio je Protić.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vili beroš, zdrastvo