Hrvatska

Oporba: Ministar zdravstva Vili Beroš mora otići

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborska oporba jednoglasno se u srijedu složila da ministar zdravstava Vili Beroš mora otići, podržavši inicijativu SDP-a za pokretanjem njegova opoziva.

„Unutar oporbe postoji potpuni konsenzus da ministar zdravstva Vili Beroš mora otići”, izjavio je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Peđa Grbin nakon sastanka opozicije u Saboru.

Grbin: Pružamo priliku Berošu da sam podnese ostavku

Opoziv će oporba pokrenuti uskoro kako bi dala vremena Berošu da razmisli što sve događalo u zdravstvom sustavu i pruži mu priliku da sam podnese ostavku, kaže Grbin.

Odbacio je tvrdnju da je pokretanje opoziva SDP-ova predizborna aktivnost poručujući da je riječ o brzi za život i zdravlje hrvatskih građana .

„Čovjek koji je dopustio da se bolnicama ne isporučuju lijekovi, a dug u zdravstvu eskalira, i koji se povezuje s brojnim malverzacijama u javnoj nabavi u bolničkom sustavu naprosto ne može biti ministar zdravstva”, istaknuo je Grbin.

Dok ljudi umiru i imaju problema s liječenjem jer nema lijekova, netko iz zdravstvenog sustav krade i pljačka, dodao je .

Premijeru Andreju Plenkoviću poručio je da ubuduće dobro razmisli koji su mu kriteriji prilikom kadroviranja.

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka izjavila je da podržavaju inicijativu za opoziv Beroša, ali bi odgovornost trebao podnijeti i Plenković, koji je u konačnici odgovoran za cjelokupno stanje u zdravstvu.

„Jasno je da će premijer zdušno braniti svog ministra i onda nakon mjesec ili dva, kada mu bude politički oportuno, tražiti od njega ostavku. To je modus operandi premijera, on troši ljude i odbacuje ih na kraju kao stare krpe jer svoje loše odluke pokriva njima”, kaže Benčić.

Benčić: Oporba će pripremiti stručnu analizu

Najavila je da će za pokretanje opoziva oporba pripremiti stručnu analizu o dostupnosti terapija, lijekova, upravljanju sustavom i aplikaciji Cijepise.

„To je krađa, kada iz zdravstvenog sustava na taj način trošite novce u vrijeme najveće krize, to je ravno ratnom profiterstvu”, ocijenila je Benčić.

I ona je odbacila optužbe da je pokušaj opoziva predizborni potez. „Ako im ne odgovara tajming, nisu trebali krasti pred lokalne izbore”, ustvrdila je.

Nije samo Beroš problem, on svakako ne ulijeva povjerenje, nego općenito nespremnost Vlade da pokrene bilo koju reformu, izjavio je Stephen Nikola Bartulica (DP).

„Mi otvaramo važne teme, a na premijeru je da povuče ozbiljne poteze. Umjesto državnika koji bi trebao donijeti hrabre odluke imamo 'spin doktora' u Banskim dvorima koji na dnevnoj bazi prodaje jeftine spinove javnosti”, ustvrdio je Bartulica. 

Drži da model upravljanja zdravstvom nije dobar te da treba promijeniti praksu, uvesti zdravstveni menadžment i početi hitno provoditi ozbiljne reforme.

Hrelja: HSU podržava opoziv Beroša

„Ako je HDZ imao računicu i korist od covid krize na prošlim izborima, mislim da se to ovaj put vraća kao bumerang”, ocijenio je Bartulica.

Silvano Hrelja (HSU) poručio je kako je njegova zadaća da pomaže ljudima, prvenstveno umirovljenicima, te da podržava opoziv Beroša, odbacivši špekulacije o pridruživanju HSU-a vladajućoj većini.

„Postoji način projektne suradnje, ali nema nikakve koalicijske suradnje. Moja je procjena da smo mi preskupi za Vladu”, rekao je Hrelja.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

oporba, vili beroš